Kriptovaluta fedezeti alapok

2017.10.24

Az idei esztendő nagyon változatos képet mutat, ha a kriptovaluták piacát vizsgáljuk. 2017-ben eddig összesen 84 fedezeti alap indult világszerte, a Bitcoin pedig csak önmagában már közel 100 milliárd dolláros értéket képvisel. A hatalmas érdeklődés és a folyamatosan növekvő népszerűség ellenére az intézményi befektetők kivárnak.
Kétségtelen tény, hogy a kriptovaluták és ezen belül a Bitcoin virágkorát éli, annak ellenére, hogy idén kapott hideget-meleget. Az óvatosság annak köszönhető, hogy a piac továbbra is kiszámíthatatlan, az árfolyam ingadozó, a szabályozás pedig még várat magára.

Idén számos kriptovalutára fókuszáló fedezeti alap jelent meg a piacon. Az Autonomous NEXT - független pénzügyi kutató - szerint csak idén 84, úgynevezett kripto fedezeti alap indult el, így összesen már 110 alap működik, 2,2 milliárd dollárnyi értéket képviselve.

Lex Sokolin - az Autonomous NEXT partnere - szerint csak néhány olyan alap van, mely eléri a 100 millió dolláros értéket. A legtöbb alap értéke 5-20 millió dollár között marad, mely jóval elmarad attól a határértéktől, mely felkelti az intézményi befektetők érdeklődését. Továbbá nehéz feladat egy fedezeti alap likviditásának felmérése vagy akár a kriptovaluták értékének meghatározása, mivel az árfolyam erősen hullámzó. 

Például a Bitcoin piaci kapitalizációja közel 100 milliárd dollár, év elején még csak 15 milliárdnyi értéket képviselt, árfolyama járt a mélyben és a csúcson is, jelenleg 5700 dollár környékén vásárolható. Az Ethereum még ennél is kiszámíthatatlanabb utat járt be.

A kriptoalapok egyelőre magánszemélyek, családi vagyonkezelők és kockázati tőkebefektetők körében népszerűek.

"Nyilvánvalóan ezekbe az alapokba is áramlik pénz, mivel nem csak intézményi befektetők léteznek" 

- mondta Emad Mostaque, a Capricorn Fund Managers londoni irodájának munkatársa. 


Forrás: cnbc.com


Ha követni szeretnéd az eseményeket iratkozz fel Facebookon Kriptovaluták oldalunkra, de akár a Meetup Kriptovalutacsoportunkhoz is csatlakozhatsz. Már jelentkezhetsz az október 31-i Meetup-unkra, amit az A38 Hajón tartunk és témája az Új kriptovaluták keletkezése (ICO), vásárlása - mutatjuk hogyan működik