Avalanche

Az Avalanche decentralizált alkalmazások (DeFi), pénzeszközök, kereskedési-, és egyéb szolgáltatások platformjaként funkcionál. Célja, hogy az okosszerződések legnépszerűbb blokkláncává váljon, ezt magasabb tranzakciós kimenettel, akár 6500 tranzakció/másodpercben szeretné elérni.


Egyedi felépítésű, hálózata három különálló blokkláncból áll, melyek interoperábilisak egymással.

  • Az Exchange Chain (X-Chain) a natív AVAX tokenek és egyéb eszközök létrehozására és cseréjére szolgál. Az Avalanche konszenzus mechanizmusát használja.
  • A (C-Chain) vagy szerződéslánc az intelligens szerződéseknek és decentralizált alkalmazásoknak ad otthont. A Snowman konszenzus mechanizmusát használja.
  • A Platform Chain (P-Chain) koordinálja a hálózati validátorokat, nyomon követi az aktív alhálózatokat és lehetővé teszi új alhálózatok létrehozását. Minden alhálózat több blokkláncot is érvényesíthet, de egy blokkláncot csak egy alhálózat érvényesíthet. A Snowman konszenzus mechanizmusát is használja. A számítási feladatoknak ez a felosztása nagyobb átviteli sebességet tesz lehetővé a decentralizáció veszélyeztetése nélkül.

Az összes csomópont egy úgynevezett DAG protokoll használatával dolgozza fel és érvényesíti a tranzakciókat. A tranzakciók feldolgozása egyidejűleg történik, és a validátorok véletlenszerű kiválasztása biztosítja, hogy a tranzakciók helyesek legyenek. Ebben a konszenzusos mechanizmusban nincsenek blokkok, ami lehetővé teszi az azonnali véglegesítést, ezzel pedig jelentősen javítja a blokklánc sebességét.