Stabilcoinok


A stabilcoinok a nevükből is adódóan fix árfolyamú kriptovaluták. Árfolyamuk egy nemzeti valutához (USD, EUR) kötött, mely lehetőséget ad kriptovaluta befektetők számára, hogy árfolyamcsökkenés esetén megvédjék a tőkéjüket. A stablecoinok árfolyama más kriptovalutákhoz képest viszonylag stabilnak mondható, mivel csak maximum 0,1%-ot ingadozik. Emiatt nagyobb eséllyel funkcionálhatnak fizetési eszközként és értékmegőrzőkét. A fiat hátterű stablecoinoknál - elvileg - mindig megtalálható a coin mögött álló fedezet, mellyel a kibocsátók garantálják, hogy az adott pénzösszeg bármikor rendelkezésre áll. Ez némi biztonságérzetet nyújthat a felhasználók számára, emiatt használatuk egyre elterjedtebb, könnyű, gyors és olcsó átváltási lehetőséget biztosítanak a hagyományos és kriptopénzek között.

Fontos tudni, hogy ha egy stablecoinért adjuk el kriptovaluta portfóliónkat akkor nem kell adót fizetni az árfolyamnyereség után, melynek mértéke a nyereség 15%-a. Ha viszont EUR-ért USD-ért vagy online pénzváltón keresztül magyar forintért adjuk el, akkor már adófizetési kötelezettségünk keletkezik.

A Profit Manager rendszerében három stabilcoin érhető el: az USDT, az USDC és a BUSD. 

Tether (USDT)

A legelső és talán legjelentősebb stablecoin a Tether (USDT), melyet a Tether cég indított útjára még 2015-ben, de igazán csak 2017-ben kezdték el szélesebb körben megismerni. Jelenleg is megtalálható a kriptovaluta tőzsdéken, a stablecoinok között pedig a legnépszerűbb és legnagyobb forgalmú. Piaci tőkeértéke 73 milliárd dollár, a kriptovaluták rangsorában az 5. helyet foglalja el. Napi kereskedési volumene a Bitcoinét is meghaladja, így a leglikvidebb stablecoinná vált, azonban sok kérdés merült fel a mögöttes fedezet kapcsán, így óvatosnak kell lennünk.