ETHEREUM

Az Ethereum jelenleg a második legértékesebb digitális valuta a Bitcoin után. 

A technológia, melyet használ az Ethereum, amelyet az akkor még 19 éves Vitalik Buterin - Bitcoin programmozó - írt le először még 2013-ban. Buterin úgy tekintett rá, mint a Bitcoin továbbfejlesztett változatára. Decentralizált fizetési rendszer, saját kriptovalutával (ether), mely az interneten keresztüli anonim kifizetéseket tesz lehetővé egy bank vagy egy harmadik fél beavatkozása nélkül. A tranzakciókat egy decentralizált főkönyvben tárolják, mely bárki számára megtekinthető, ez az úgynevezett blockchain technológia. 

Az Ethereum nemcsak szigorúan digitális valuta, sokkal több annál. Platformként funkcionál, ahol okosszerződések futnak. Az okosszerződés nem más, mint egy számítógépes kód, mely megkönnyíti a működést. Alapvetően úgy vannak struktúrálva, mint a ha-akkor megállapítások. Ha bizonyos elvárások teljesülnek, a program végrehajtja a szerződés feltételeit.

Mivel a hálózaton lévő összes számítógép nyomon követi a tranzakciót a digitális főkönyvön keresztül, így nincs lehetőség manipulációra vagy hamisításra. Ha valaki megváltoztatja a szerződés részleteit, az mindenhol fel fog tűnni. 

Az okosszerződések egyik nagy előnye, hogy nincsen szükség olyan "közvetítőkre", mint az ügyvédek vagy a közjegyzők. Ez elméletben azt jelenti, hogy a papírmunkából adódó várakozási idő nélkül is lebonyolíthatóak tranzakciók vagy anélkül, hogy bárkinek is fizetni kellene bizonyos díjakat a tranzakció felügyeletéért. Ez különösen fontos lehet azok számára, akik olyan országban élnek, ahol a jogrendszer korrupt vagy nem tud hatékonyan működni.


Az alábbi pénztárcák támogatják az Ethereumot:

· Geth: Client implementation in Go

· Jaxx: Web wallet

· KeepKey: Hardware wallet

· Ledger Nano S: Hardware wallet

· Mist: Desktop wallet

· Parity: Client implementation in Rust


Az Ethereum is ismert arról, mint más kriptovaluták, hogy teljesen anonim és biztonságos a csalásokkal és a lopással szemben, mivel a tranzakciókat egy digitális főkönyvben tartják nyilván. A felhasználók hatalmas összegeket mozgathatnak közvetítőknek kifizetett díjak nélkül.

Az ether elkölthető egy maréknyi online áruházban és kriptovaluta bankkártyák segítségével (Mastercard, Visa), melyek könnyen elkölthető pénzzé alakítják át kriptovalutánkat.