BIZTONSÁGI KÉRDÉSEK

Hogyan védje meg pénzét?

A Bitcoin pénztárcának ugyanúgy védelemre van szüksége, mint egy normál pénztárcának. 


Ha betartjuk az alábbi szabályokat pénzünket biztonságban tudhatjuk:

  • Körültekintően bánjunk az online szolgáltatásokkal
  • Egyszerre csak kisebb összeget "tartsunk" Bitcoin pénztárcánkban
  • Készítsen biztonsági mentést pénztárcájáról
  • Titkosítson, erős jelszóval védje pénzét
  • Offline pénztárca a biztonságos tárolás érdekében
  • A rendszeres szoftverfrissítés elengedhetetlen

A kriptovaluták árfolyama volatilis, azaz árfolyama változékony

A kriptovaluták árfolyamainak mozgása sokszor kiszámíthatatlan, változékony, kockázatos. 

A kezdeményezett kifizetések nem visszavonhatóak

Bármely Bitcoin tranzakció visszavonhatatlan. Ha mégis nem kívánt tranzakciót indítottunk, arra van lehetőség, hogy a kedvezményezett visszautalja azt. Ezért érdemes körültekintően megválasztani üzleti partnereinket. 

A legtöbb kriptovaluta nem anonim

A Bitcoin, Ethereum stb. tranzakciók nyilvánosan tárolódnak a rendszerben, bárki láthatja bármely Bitcoin-cím tranzakcióegyenlegét. A felhasználó személyazonossága rejtett ugyan, de csak addig, amíg az információkra fény nem derül egy vásárlás alkalmával. Mindenkinek saját felelőssége, hogy megvédje személyes adatait (titkos kulcsát).

Körültekintően alkalmazzuk az azonnali tranzakciókat

A tranzakciók néhány másodpercen belül aktiválódnak, visszaigazolásuk 10 percen belül kezdődik. Ekkor a tranzakció már hiteles, de még visszavonható. Kisebb összegű tranzakciós díj megfizetésével vagy egy észlelő rendszer segítségével növelhető a tranzakciók biztonsága. Nagyobb összeg esetén érdemes 6 visszaigazolást megvárni. 

Adók és szabályozások

A kriptovalutákon elért árfolyamnyereség külföldről származó egyéb bevételnek minősül, így 15% SZJA-t és 14%-os EHO-t kell fizetni. Annak ellenére, hogy a kriptovaluták nem hivatalos pénznem, mégis vonatkoznak rá az adók és törvényi szabályozások. Mindenkinek saját felelőssége, hogy betartsa és megfizesse azokat. A törvény nem ismerete nem mentesít a kötelezettségek alól, ezért érdemes utánajárni az ide vonatkozó paragrafusoknak!