DeFi

Decentralized Finance

Mi is az a DeFi közérthetően? 

A DeFi vagy decentralizált pénzügy digitális eszközökön, eljárásokon, okosszerződéseken és decentralizált alkalmazásokon (DApps) alapuló nyilvános pénzügyi rendszert foglal magába, döntően az Ethereum blokkláncon megvalósítva.

A rendszer erősségét az adja, hogy az egyes decentralizált szolgáltatások nemcsak különálló módon használhatók, hanem egymással majdnem tetszőlegesen kombinálva.

Mindezek eredményeképp egy összefüggő és egymást erősítő szolgáltatáshalmaz jön létre. Lehetővé teszi, hogy mindenki kezébe vehesse saját pénzügyi jólétét.

A DeFi célja széles körben elérhető, hétköznapi pénzügyi szolgáltatások nyújtása blokkláncon.

A DeFi maximálisan kihasználja a technológiában rejlő lehetőségeket. Az okosszerződéseken keresztül több szereplő közötti, összetett pénzügyi műveletek lebonyolítását biztosítja központi hatóságok részvétele nélkül.

Az okosszerződés, "ha-akkor" feltételen alapuló digitális megállapodás, mely meghatározott feltételek bekövetkezte esetén automatikusan létrejön. Üzleti, jogi és egyéb folyamatok sokaságát teheti egyszerűbbé. Egy okosszerződés segítségével kivonhatjuk az emberi tényezőt az üzletmenetből, nincsenek fennakadások, viták, csökkenthetjük a humán faktorból adódó nehézségeket. Összetett, átlátható és visszafordíthatatlan megállapodások jönnek létre, szükséges harmadik fél nélkül, illetve nem kell félnünk a manipulációtól, vagy az önkényes beavatkozás kockázatától sem.

Bárki, aki rendelkezik internetkapcsolattal, hozzáférhet az Ethereum blokkláncon épített okos szerződésekhez. Számos okosszerződés nyílt forráskódú és a már meglévő okosszerződésekkel interoperábilis.

A DeFi-nek lehetőséget ad egy rugalmasabb és átláthatóbb pénzügyi rendszer létrehozására, mindez decentralizált módon. 

Nincs központi irányítás, a rendszer automatizált, ennek megfelelően "szabadabb", és jóval hatékonyabban működik. Működési költsége elenyésző a központosított rendszerekhez képest.

Egy DeFi platform a közösségre épül, kevés olyan eleme van ezeknek a rendszereknek, amit nem a felhasználók határozhatnak meg.

Természetesen a decentralizált pénzügyi platformok sem teljesen problémamentesek. Legnagyobb hátrányuk a skálázhatóságuk és teljesítményük, mely főleg az Ethereum platform limitált skálázhatóságából ered: 15 tranzakció másodpercenként, és a 2 perc körüli biztonságos feldolgozáshoz szükséges átfutási idő. 


A másik nagy problémát a területen uralkodó jogi bizonytalanság okozza. 

Mondhatjuk úgy is, hogy a DeFi jelenleg a blokklánc vadnyugata.