Algorand

Az Algorand egy önfenntartó, decentralizált, nyílt forráskódú blokklánc hálózat, amely az alkalmazások széles skáláját támogatja. Ökoszisztémájának legfontosabb területe a DeFi szektor, céljuk a hagyományos és decentralizált pénzügyek összekapcsolása. 

2022 februárjában egy olyan fejlesztést jelentettek be, mely kompatibilitást biztosít az Ethereum blokklánchoz. 


A tranzakciók felgyorsítására és a hatékonyság javítására hozták létre, válaszul a Bitcoin és más blokkláncok lassú tranzakciós idejére. Célkitűzésként szerepeltek az alacsonyabb tranzakciós díjak, a skálázhatóság, a gyorsaság növelése, továbbá a magas energiaigényű bányászat mellőzése. 2020 decemberétől közel 1 millió tranzakciót kezelt napi szinten, köszönhetően annak, hogy a tranzakciók véglegesítése a másodperc törtrésze alatt történik.

Pure-proof-of-stake protokoll alapján működik, a rendszer az összes érdekelt számára lehetővé teszi, hogy részt vegyen a blokkgyártásban, cserébe ezért jutalomban részesülnek. Az egyes blokkokból származó jutalmak arányosan kerülnek elosztásra az ALGO tulajdonosok között. Az ALGO a hálózat saját tokene. Más rendszerekhez hasonlóan az ALGO-t használják az ökoszisztémán belüli kifizetésekre.