Uniswap

Az Uniswap egy népszerű decentralizált tőzsde (DEX), mely az Ethereum blokkláncon működik és a decentralizált pénzügyi (DeFi) tokenek automatizált kereskedelmét elősegítő szerepéről ismert. Nyílt forráskódú, a tokenek tőzsdén való listázása ingyenes.Az Uniswap célja, hogy a token kereskedés automatizált és teljesen nyitott maradjon bárki számára, aki tokenekkel rendelkezik, miközben javítja a kereskedés hatékonyságát a hagyományos tőzsdékhez képest. Okosszerződések segítségével működik, ahol az egyik a tőzsdei váltási funkciót engedélyezi, a másik a tokenek listázását.

A piacteremtés folyamatának automatizálásával ösztönzi a kereskedési tevékenységet azáltal, hogy csökkenti a kockázatot és a költségeket minden fél számára. A mechanizmus eltávolítja a felhasználók azonosítására vonatkozó követelményeket is, és gyakorlatilag bárki létrehozhat egy likviditási poolt bármilyen token párhoz, amiért cserébe jutalékot kap.

Saját irányítási és döntési jogokat biztosító tokenük az UNI, birtokosai befolyásolhatják a platform fejlesztését, jutalék fizetésére is használható.