ZCASHA pénzek forrása teljesen ismeretlen, ezért nem keletkezik értékkülönbség az esetlegesen megkérdőjelezhető forrásból származó és a normál Zcash értéke között. Ez egyben egy negatívumot is magában foglal, de fontos észben tartani, hogy a készpénz használat sem lekövethető. A Zcash ugyanakkor lehetőséget nyújt mások számára látható, lekövethető tranzakciók lebonyolítására is. Az anonim tranzakciók mindenkinek jogában állnak. Lekövethetetlenségük nem beazonosítandó az illegális tevékenységek elrejtésével, hanem sokkal inkább egy alapvető emberi jog gyakorlásával.

A Zcash eredetileg a Zerocoin-ból nőtte ki önmagát Zerocash-é majd létrejött a Zcash. A Zerocoin a Bitcoin anonimitásának javításáért jött létre és sikerességének köszönhetően ki tudta magát nőni egy önálló kriptovalutává. A Zcash a Bitcoin egy forkjából jött létre, tehát a Bitcoin blokkláncán halad tovább, egyéni továbbfejlesztett algoritmussal, ami lehetővé teszi felhasználói számára, hogy anonim módon utalják és tárolják, pénzüket. Ez opcionális, bármikor utalhatnak a Bitcoin technológiájának segítségével. 

A Zcash egy Monero-hoz hasonló anonimitást biztosító kriptovaluta. Működése, hasonló a Bitcoin blokkláncéhoz, azzal a különbséggel, hogy a megtörtént tranzakciókat nem lehet lekövetni, összegük rejtve marad mások elől. 


A Zcash egy bányászható kriptovaluta, melynek blokk hossza 2 és fél perc. Ez azt jelenti, hogy a tranzakciók, ennyi időt vesznek igénybe. Effektív bányászatához, minél erősebb videókártyára van szükség, főleg Nvidia kártyák nyújtanak kiemelkedő teljesítményt. A kibányászott kriptovaluta 20% visszakerül a fejlesztőkhöz, így ők érdekeltek maradnak a folyamatos fejlesztésben, hibajavításban. 21 millió ZEC lesz összesen kibocsájtva, 131 év alatt.