Az IMF vezére megszólalt kriptovaluták kapcsán

2017.10.09

A kriptovaluták fejlődését mi sem támogathatná jobban, mint Mario Draghi - az Európai Központi Bank elnökének - pár napja tett nyilatkozata valamint Christine Lagarde - a Világbank vezetőjének - megdöbbentően őszinte és jövőbe mutató szavai, amit a Bank of England konferencián mondott el. Lagarde kendőzetlen őszinteséggel beszélt a Bitcoinról, a kriptopénzekről, elmondta, hogy hosszú távon miként helyettesíthetik a nemzetközi pénzeszközöket. 

Egy nagyon szemléltető példával kezdte:

"A középkorban a Bank of England-nek otthont adó Fleet street a kereskedelem gócpontja volt, a 19. században pedig a riporterek egymással versenyeztek az utca macskakövén, hogy benne legyenek az esti újságban. Mára már mindkettő az interneten zajlik. Valami ilyesmi történt az egész világgal, így a törvényhozásban és a bankrendszerben is. Most kicsit tekerjük előre a Big Ben mutatóját, mondjuk 2040-ig, és nézzük mit látunk. Az autók eltűntek az utakról, mivel az emberek lebegő drónokon, vagy kapszulákban utaznak, hogy elkerüljék a reggeli forgalmat. Az egyik ilyen kapszulában utazik a jegybankelnök, aki éppen a második mandátumát tölti. Kiszáll a kapszulából, bemegy a jegybank épületébe, kinyitja az ajtót és mit lát? Három közgazdászt egy íróasztalnál, akik épp a monetáris politikán vitatkoznak, vagy egy intelligens gépet, amely döntéseket hoz, kamatlábakat állít, és pénzt bocsát ki?"


Kriptopénzek

"A legjobb, amit a központi bankok tehetnek, hogy továbbra is folytatják a hatékony monetáris politikájukat, miközben nyitottak maradnak az új ötletekre és változásokra a gazdaság fejlődésével."

"A kérdés már csak az, ha a gazdaság ezen újfajta szolgáltatásai egyszer kopogtatnak majd a Bank of England ajtaján, teával és pénzügyi likviditással fogják fogadni vagy kiebrudalják őket az ajtón?"


A pénzügyi közvetítők új modellje

"Ez egy olyan új világ lesz, ahol az adat lesz az úr, és ahol rengeteg új játékos fog piacra lépni anélkül, hogy új irodákat nyitnának, a pénz pedig nem bankokon, hanem új csatornákon keresztül fog a gazdaságba folyni."


Mesterséges intelligencia szerepe

"Persze a gazdaság jóval összetettebb folyamat, mint a Go, de a következő évtizedekben a gépek nyilvánvalóan nagyobb szerepet fognak játszani benne, legyen szó törvényhozásról, buborékok beazonosításáról, vagy összetett makroökonómiai összefüggések megoldásáról."


A jövő gazdasága és az emberek kapcsolata

"Szóval összegezve az elmondottakat nem gondolom, hogy a gépek átvehetik a monetáris politika felett az irányítást. 2040-ben a jegybankok elnöke még mindig egy hús-vér ember lesz és a bejárati ajtó mögött is emberek fogják várni, legalábbis egy pár darab biztosan."Köszönet a portfolio.hu- nak a fordításokért. 


Ha követni szeretnéd az eseményeket iratkozz fel a Facebookon Kriptovaluták oldalunkra, de akár a Meetup Kriptovaluta csoportunkhoz is csatlakozhatsz.