CARDANO


Elismert fejlesztők és befektetők részvételével egyedi blockchain megalkotásán dolgoznak. Egyik alapítója nem más, mint Charles Hoskinson, aki korábban az Ethereum csapatát erősítette, majd onnan csatlakozott a Cardano projekthez. 

A Cardano egy decentralizált platform, mely az Ethereumhoz hasonlóan okosszerződésekkel (smart contract) foglalkozik. 2021. február elején valósult meg a Mary hard fork, melynek köszönhetően az okosszerződések és a különféle tokenek hozhatunk rétre. A Cardano hálózata már most is a proof-of-stake módon működik, ami így az Ethereumnál nagyobb sebességet és lényegesen olcsóbb tranzakciókat kínál.


Az ADA a Cardano platform kriptovalutája, mely ugyanazt a funkciót látja el, mint az Ether az Ethereumban: token a platform használatához. Nem úgy bányásszák, mint a bitcoint, validátorok dolgoznak a hálózaton, ők hozzák létre a blokkokat.  A rendszer a birtokukban lévő ADA tokenek száma alapján dönti el, hogy ki fogja a soron következőt készíteni. Innentől pedig a megszokott módon megy a dolog, a várakozó tranzakciókat feldolgozza az adott validátor, majd megkapja az ADA jutalmat.

Tárolható tárcában is, de a legtöbbet mégis tőzsdéken, és staking poolokban tartják a felhasználók. Kereskedni ugyanúgy lehet a tokenekkel, mint bármelyik másik kriptopénzzel.

A platformban érdekelt felek:

  • Cardano Alapítvány: marketing és stratégiai fejlesztés
  • IOHK - technológia és blockchain fejlesztés
  • EMURGO - kereskedelem


A Cardano (ADA) 2017.október 1-jén jelent meg a piacon, újoncként szinte rögtön a 13. pozícióban kezdett, jelenleg a Top 5 coin egyike.

A Cardano egy új blockchain technológia, melyet az IOHK - Input Output Hong Kong - fejlesztett ki, mely egy nagy potenciállal rendelkező tulajdonosi csapat. A cég elkötelezett a peer-to-peer innováció mellett, célja pénzügyi szolgáltatások nyújtása, az Ethereum fő konkurenciája. 


A Cardando sok defi-alkalmazást fog átcsáítani az Ethereum hálózatról, ahogy teszi eszt már ma is a Dex PancakeSwap a Binance Smart Chainen, amely már a Uniswaphez - amely az Ethereum-on fut - hasonló napi volumennel üzemel. 

A Cardano az egyes fázisok, a projekt mérföldköveinek elnevezéséhez a híres angol költőktől kölcsönözte neveiket. Nemrégiben váltott a Byron fázisból a Shelley-be.

Az Ouroboros PoS algoritmust használja, melyet a saját csapata fejlesztett ki. Rétegekből épül fel, mely lehetővé teszi a soft fork alatti bővítést is.

  • Settlement réteg - az elszámolásért
  • Control réteg (computing) - okosszerződések futtatásához