CARDANO


A Cardano egy új blockchain technológia, melyet az IOHK - Input Output Hong Kong - fejlesztett ki, mely egy nagy potenciállal rendelkező tulajdonosi csapat. A cég elkötelezett a peer-to-peer innováció mellett, célja pénzügyi szolgáltatások nyújtása. 

Elismert fejlesztők és befektetők részvételével egyedi blockchain megalkotásán dolgoznak. Egyik alapítója nem más, mint Charles Hoskinson, aki korábban az Ethereum csapatát erősítette, majd onnan csatlakozott a Cardano projekthez. Az ADA a Cardano platform kriptovalutája, mely ugyanazt a funkciót látja el, mint az Ether az Ethereumban: token a platform használatához.

A platformban érdekelt felek:

  • Cardano Alapítvány: marketing és stratégiai fejlesztés
  • IOHK - technológia és blockchain fejlesztés
  • EMURGO - kereskedelem

A Cardano (ADA) 2017.október 1-jén jelent meg a piacon, újoncként szinte rögtön a 13. pozícióban kezdett, jelenleg a Top 10 coin egyike.A Cardano egy decentralizált platform, mely az Ethereumhoz hasonlóan okosszerződésekkel (smart contract) foglalkozik, úgy is mondhatjuk, hogy az Ethereum konkurenciája. A különbség abban rejlik, hogy megoldásokat kínál a szabályozásra, a biztonságra, az irányításra és a hosszú távú tervezésre. 

Az Ouroboros PoS algoritmust használja, melyet a saját csapata fejlesztett ki. Rétegekből épül fel, mely lehetővé teszi a soft fork alatti bővítést is.

  • Settlement réteg - az elszámolásért
  • Control réteg (computing) - okosszerződések futtatásához