Terra

A Terra egy blokklánc protokoll, amely lehetővé teszi például fiathoz kötött stabilcoinok létrehozását. Gyors és megfizethető elszámolásokat kínál. Jelenleg is több ilyen stabilcoin létezik, ezek közül az egyik legjelentősebb az USD hátterű TerraUSD (UST).A Terra a fiathoz kötött stablecoinok használatával kívánja egyesíteni a kriptovaluták előnyeit a fiat valuták napi árstabilitásával. Egy az egyhez rögzítését egy olyan algoritmuson keresztül tartja meg, amely automatikusan beállítja a stablecoin kínálatát a kereslet alapján.

A Terra natív tokenét, a LUNA-t a stabilcoinok árfolyamának stabilizálására használják. A LUNA tulajdonosok emellett irányítási javaslatokat is benyújthatnak és szavazhatnak, így ez az irányítási token funkcióját biztosítja. Emellett felhasználható tranzakciós díjak kiegyenlítésére és stakelésre.

A Terra blokkláncot a Tenderminten alapuló prook-of-stake-algoritmus biztosítja, amelyben a LUNA tokentulajdonosok fedezetként teszik fel a tokeneiket a tranzakciók érvényesítéséhez, és a stake összegével arányos jutalmakat kapnak. A tokentulajdonosok másokat is delegálhatnak a tranzakciók érvényesítésére a nevükben, megosztva ezzel a bevételt.