ZILLIQA


Egyelőre még fiatal kriptovaluta a Ziliqa, mely idén januárban zárta le tőkegyűjtési projektjét. Tőzsdei szereplése a jelen piaci helyzetben is pozitívnak mondható, támogatóinak és követőinek száma folyamatosan növekszik. A Zilliqa hosszú utat járt be január 12-i indulása óta. Jelenleg is számos tőzsdén kereskedhető a projektet körülvevő felhajtásnak és közösségének köszönhetően. Elérhető a Binance-on, Bithumbon, KuCoinon, Huobin vagy Bitforexen. Azt azért tudnunk kell, hogy közvetlenül nem vásárolhatunk Zilliqa-t dollárért vagy bármely más fiat valutáért. Először is Bitcoint vagy Ethereumot kell vásárolni, majd ezekért szerezhetünk Zilliqa-t.

A Zilliqa egy új blockchain platform, melynek célja egy biztonságosan működő, nagy teljesítményű hálózat létrehozása. Nyílt forrásű blockchain, melynek célja a decentralizáció és a magas skálázhatóság elérése. Gyorsaság és tranzakciós díjak tekintetében az Ethereummal és a Bitcoinnal vetekszik, technológiájának köszönhetően számos altcoinnál kedvezőbb. A sharding technológiát használja, melynek során a hálózatot számos kisebb hálózatra (shardokra) osztja, melyek párhuzamosan bonyolítják a tranzakciókat. Programozási nyelve a Scilla, mely abszolút fejlesztőbarát és indulás előtt lehetővé teszi az okosszerződések tesztelését is. 

Tranzakciós sebessége jelenleg: 2828 tranzakció/sec.
Természetesen, mint minden más platform esetében a Zilliqa is magában hordozza a kockázatokat. Mivel viszonylag fiatal projektről van szó, így mindig megvan annak az esélye, hogy egy új, jobb és továbbfejlesztett platform jelenik meg, hiszen elég erős a konkurencia a piacon. A Zilliqa egyik hátrányos tulajdonsága, hogy elég sok tárhelyet igényel, többek között ennek a problémának a megoldását tűzték ki célul.