Maker

A Maker ökoszisztéma az egyik legkorábbi projekt a decentralizált pénzügyek (DeFi) színtéren. A Maker (MKR) a MakerDAO és a Maker Protokoll tokene (Ethereum blokkláncon alapuló decentralizált szervezet és platform).

Az eredetileg 2015-ben megalkotott és 2017 decemberében elindított Maker egy olyan projekt, melynek feladata a DAI működtetése. A DAI egy decentralizált kriptovaluta, amelynek értéke stabil, árfolyama az amerikai dollárhoz kötött. 2020 októberétől a DAI az egyik legnépszerűbb stablecoin.

Vonzereje abba rejlik, hogy lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy közvetlenül részt vegyenek a DAI irányításában. Igaz, hogy osztalékot nem fizetnek, de minden tokentulajdonos élhet szavazati jogával, melynek befolyásoló hatása attól függ, hogy ki mekkora értékben birtokolja az MKR tokent. Ez a lehetőség, hogy bárki részt vehet és döntéseket hozhat egy stablecoinnal kapcsolatban igencsak befolyásolja annak értékét. Így az MKR kínálata folyamatosan változó, mely függ a piaci körülményektől és a DAI ökoszisztéma általános állapotától.  

A MakerDAO legújabb dobásával a mostani 60 milliárd dolláros DeFi-ipar újabb növekedési forrásává válhat: a bankok és más finanszírozók versenyében indíthat hitelezést, bevonva a folyamatba minden olyan eszközt, mely a normális hitelezési rendszerben működik, ide értve a lakóingatlanokat is.