KRIPTOVALUTÁK BEMUTATÁSA

Ismerj meg kripto kifejezéseket

Kriptovaluták, amikre figyelünk


Az AAVE egy decentralizált pénzügyi protokoll, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy kriptovalutát hitelezzenek vagy vegyenek fel hitelként.

A betétesek likviditást biztosítanak a piacnak, továbbá kamatbevételre tehetnek szert azáltal, hogy digitális eszközöket helyeznek letétbe. A hitelfelvevők pedig biztosítékként használhatják kriptovalutájukat, ezáltal gyorskölcsönhöz juthatnak. További információk az AAVE-ről
Az Algorand egy önfenntartó, decentralizált, nyílt forráskódú blokklánc hálózat, amely az alkalmazások széles skáláját támogatja. Ökoszisztémájának legfontosabb területe a DeFi szektor, céljuk a hagyományos és decentralizált pénzügyek összekapcsolása. 2022 februárjában egy olyan fejlesztést jelentettek be, mely kompatibilitást biztosít az Ethereum blokklánchoz.  További információk az Algorandról.
Az Arweave egy decentralizált tárolóhálózat, amely platformot kínál az adatok határozatlan idejű tárolására. Úgy jellemzi magát, mint "egy közös tulajdonban lévő merevlemez, amely soha nem felejt". A projekt célja, hogy biztosítsa "az információk tárolásának és megosztásának kollektív képességét. További információk az Arweave-ről.Az Audius, mely egy decentralizált, blockchain alapon működő zenei streaming szolgáltató platform, melynek célja, hogy az előadók nagyobb befolyást szerezzenek zenéjük értékesítésében és közvetlenül is összekapcsolódhassanak a rajongókkal.  További információk az Audiusról.


Az Automata Network egy decentralizált szolgáltatási protokoll, mely egy plusz adatvédelmi réteget biztosít a dAppok számára több blokkláncon (Ethereum, Polkadot) keresztül. Az Automata legfőbb jellemzői az abszolút adatvédelem (anonim szavazás DAO-kra), magas fokú biztonság, egyszerű számítás. További információk az Automata Networkről.


Az Avalanche decentralizált alkalmazások (DeFi), pénzeszközök, kereskedési-, és egyéb szolgáltatások platformjaként funkcionál. Célja, hogy az okosszerződések legnépszerűbb blokkláncává váljon, ezt magasabb tranzakciós kimenettel, akár 6500 tranzakció/másodpercben szeretné elérni. További információk az Avalanche-ről.A Binance Coin (BNB) a világ legnagyobb forgalmú kriptovaluta tőzsdéjének - a Binance-nek - a saját kriptovalutája. Használatának előnye, hogy a Binance tőzsde kereskedési díjkedvezményt biztosít, ha azt BNB-ben fizetjük, az alapdíjra is további kedvezményt biztosít, ha rendelkezünk BNB tokennel. További információk a Binance Coinról.A Bitcoin a jelenleg legelterjedtebb és legismertebb kriptovaluta. Peer-to-peer alapon működik, magasfokú biztonsági algoritmussal rendelkezik. Az egyre növekvő elfogadóhelyek számának köszönhetően a Bitcoin lehetővé teszi bármely termék megvásárlását a világ bármely pontján, gyorsan és egyszerűen. 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórumos nevén Satoshi Nakamoto) bocsátotta ki. További információk a Bitcoinról.
A Cardano egy decentralizált platform, mely az Ethereumhoz hasonlóan okosszerződésekkel (smart contract) foglalkozik, úgy is mondhatjuk, hogy az Ethereum konkurenciája. A különbség abban rejlik, hogy megoldásokat kínál a szabályozásra, a biztonságra, az irányításra és a hosszú távú tervezésre.

Az Ouroboros PoS algoritmust használja, melyet a saját csapata fejlesztett ki. Rétegekből épül fel, mely lehetővé teszi a soft fork alatti bővítést is. További információk a Cardano-ról.


A Celo egy blokklánc ökoszisztéma, melynek célja, hogy az okostelefon használók minél szélesebb körével megismertesse és elfogadtassa kriptovalutákat.  A decentralizált pénzügy (DeFi) szerves részeként a hálózat lehetővé teszi okosszerződések és decentralizált alkalmazások (DApps) létrehozását is. További információk a Celo-ról.A Chainlink egy olyan decentralizált rendszer, melynek célja, hogy összekapcsolja az okosszerződéseket a való világból származó adatokkal. Mivel a blockchain nem képes arra, hogy a hálózatán kívüli adatokhoz hozzáférjen, így a ChainLink fejlesztői erre a problémára kínálnak megoldást. További információk a Chainlinkről. A Chiliz (CHZ) egy olyan digitális valuta a sport és szórakoztatás világában, mely a világ elsőszámú blockchain alapú rajongói platformját, a Socios.com-ot működteti. A rajongók úgynevezett Fan tokeneket vásárolhatnak vagy eladhatnak, valamint szavazati jogukkal részt vehetnek felmérésekben, közvélemény kutatásokban. További információk a Chilizről.


A Cosmos a "blokkláncok internete", célja, hogy megoldja a blokklánc ipar "legégetőbb problémáit". Független, párhuzamos blokkláncokból álló ökoszisztémát igyekszik kiépíteni, melyek egymással képesek együttműködni. Az összekapcsolt blokkláncok ökoszisztémájának felkínálásával alternatívát biztosít a lassú, drága, skálázhatatlan és környezetkárosító, azaz a proof-of-work protokoll helyett, amelyet a Bitcoin is használ. További információk a Cosmos-ról.A Dash kriptovaluta gyors növekedését és népszerűségét a közösségre való támaszkodásának és annak bőkezű díjazásának köszönheti. A kifizetés azonnali, a hálózat gyors és biztonságos a fejlett miner rendszernek köszönhetően. A biztonság magas fokú és lehetőség van teljes anonimitásra a tranzakciók és az egyenleg elrejtésére. A platform fejlesztéséért kitűzött jutalmak pedig előre hajtják az egész projektet. További információk a Dash-ről.

A Decentraland virtuális valóság platformként határozza meg magát, mely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tartalmakat és alkalmazásokat hozzanak létre és ezzel bevételt szerezzenek. Ebben a virtuális világban a felhasználók földterületeket vásárolhatnak melyeken később építkezhetnek, bevételhez juthatnak. A platform az Ethereum blokkláncon működik. További információk a Decentralandról.
Az EOS egy blockchain alapon működő decentralizált operációs rendszer, melyet arra fejlesztettek ki, hogy lehetőséget nyújtson blockchain applikációk kialakítására, fejlesztésére, biztosítva az összes szükséges funkciót és technológiát. 

A skálázhatóság biztosított (milliós tranzakció másodpercenként), tulajdonosi modellje megszünteti a tranzakciós díjakat, mely az Ethereum komoly vetélytársává teszi. További információk az EOS-ről.


Az Ethereum a Bitcoint elterjedtségében nem meghaladó, de technológiai fejlettségében azt túlszárnyaló kriptovaluta. A Bitcoinnál is gyorsabb globális tranzakciók és alacsony kezelési költség mellett, lehetőség van az automatizált felhasználók közti tranzakciókra, amely egy harmadik fél beavatkozásának hiányában, és a fejlett blockchain biztonsági technológiának köszönhetően magas szintű megbízhatóságot biztosít. Az Ethereum ugyanakkor nem csak kriptovalutaként használható, hanem platformként is szolgál a felhasználók közötti feltételhez kötött szerződések, virtuális tartalmak közvetítéséhez. További információk az Ethereumról. 

A Fantom egy nyílt forráskódú, decentralizált intelligens szerződéses platform DApp-ekhez és digitális eszközökhöz, amelyet az Ethereum alternatívájaként hoztak létre. A Fantom célja, hogy leküzdje az előző generációs blokkláncok korlátait, és egyensúlyba hozza a három összetevőt: a skálázhatóságot, a biztonságot és a decentralizációt. További információk a Fantomról.


A Helium egy decentralizált blockchain hálózat az IoT, azaz az Internet okoskészülékei számára. UHF rádiófrekvenciás vezeték nélküli technológiát használ, a blokklánccal párosítva egy tökéletes hálózatot hoz létre. További információk a Heliumról. Az IOST "ultragyors", teljes értékű decentralizált blokklánc hálózatként és egyben ökoszisztémaként azonosítja magát saját csomópontokkal, pénztárcákkal proof-of-believability konszenzus alapján. Az IOST blockhain infrastuktúra nyílt forráskódú, biztonságos, méretezhető, abban a reményben lett tervezve, hogy online szolgáltatások háttereként, gerinceként szolgáljon a jövőben. További információk az IOST-ról.


A Litecoin a Bitcoinhoz hasonlóan, a blockchain technológiát használja. Használata gyors és olcsó globális szinten is. Adaptációja alkalmazásokban és weblapokon egyszerű. Könnyedén váltható át euró, illetve dollár valutákról is és használatához nincs szükség többre, mint a valuta saját programjára, amely minden platformon elérhető. További információ a Litecoinról. 


A Maker ökoszisztéma az egyik legkorábbi projekt a decentralizált pénzügyek (DeFi) színtéren. A Maker (MKR) a MakerDAO és a Maker Protokoll tokene (Ethereum blokkláncon alapuló decentralizált szervezet és platform).  Vonzereje abba rejlik, hogy lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy közvetlenül részt vegyenek a DAI irányításában. További információk a Makerről.


A NEAR nyílt forráskódú platform, mely lehetőséget biztosít decentralizált applikációk fejlesztésére és indítására. Elsődleges céljai között szerepel a skálázhatósági problémák kiküszöbölése és a minél alacsonyabb költségek biztosítása.  A NEAR protokoll központi eleme a sharding technológia, melynek célja a hálózat infrastruktúrájának több szegmensre történő felosztása. További információk a Nearről.


A NEO egy kínai blockchain technológiára épülő Ethereumhoz hasonlító kriptovaluta, mely számos technikai újítást nyújt az Ethereummal szemben, ezek közé tartozik a blockchainek közti smart contractok teljesítése, védettség a kvantum számítógépek számítási teljesítményének a technológia feltörésére használása ellen, illetve több támogatott programozási nyelv a nyílt forráskódú szoftver fejlesztésének egyszerűbbé tételévé. További információk a NEO-ról.


Az Ontology Network egy kínai cég terméke, olyan blockchain hálózat, melynek célja, hogy megszüntesse a korlátokat a blockchain és az üzleti szektor között. Az Ontology abban alkotott kiválót, hogy olyan cégek számára is lehetővé teszi a blockchain használatát, akik korábban nem rendelkeztek ismeretekkel az elosztott hálózatok világából. További információk az Ontology-ról.


A PancakeSwap 2020. szeptemberében indult decentralizált tőzsde, melyet a Binance indított el a Binance Smart Chainen. Azzal a céllal jött létre, hogy megfizethető és elérhető alternatívát nyújtson a felhasználók számára, ezért jóval kedvezőbb tranzakciós díjakat biztosít, mint versenytársai. További információk a PancakSwapról.A Polkadot egy olyan hálózat, amit arra találtak ki, hogy összekösse az összes többi blokklánc hálózatot. Célja egy olyan platform létrehozása a fejlesztők számára, ahol ők már egy értékteremtő terméket tudnak fejleszteni, amely minden blokkláncon működik. Valós multilánc applikációs környezet, amely biztosítja az átjárhatóságot a hálózatok között. További információk a Polkadotról.

A Polygon egy Ethereum token, amely a Polygon Networköt működteti, amely egy többláncú megoldás az Ethereum méretezéséhez és az infrastruktúra fejlesztéséhez. A Polygon célja, hogy gyorsabb és olcsóbb tranzakciókat nyújtson az Ethereumon a 2. réteg mellékláncainak felhasználásával, amelyek blokkláncokon, az Ethereum fő lánca mellett futnak. További információk a Polygonról.


A Quant 2018 júniusában indult azzal a céllal, hogy globális szinten összekapcsolja a blokkláncokat és a hálózatokat anélkül, hogy csökkenne a hálózat hatékonysága és átjárhatósága. Blokklánc operációs rendszerként oldja meg az interoperabilitás problémáját.  A Quant operációs rendszerét, az Overledgert úgy tervezték, hogy átjáróként működjön minden blokklánc-alapú projekt számára, hogy hozzáférjen az összes többi blokklánchoz. További információk a Quantról.


A Ripple kriptovaluta a bankok közötti nemzetközi tranzakciók lebonyolításának leegyszerűsítéséért és költséghatékonyabbá tételéért jött létre. Sikere főleg a korai blockchain technológia alkalmazásának köszönhető. A tranzakciót lebonyolító számítógépek nem anonimek a Bitcoinnal szemben, mellyel áthidalták a Bitcoin esetleges biztonsági réseit.  További információ a Ripple-ről.


A SafeMoonnál más kriptovalutákkal ellentétben jutalmazni kívánják azon felhasználókat, akik vásárolnak és meg is tartják a kriptovalutát, és büntetésben részesülnek, akik eladják. Ez egy 10%-os felszámított büntetődíjat jelent az eladók felé, melynek felét szétosztják azok között, akik már birtokolják a kriptovalutát. További információk a SafeMoonról. A SingularityNET egy decentralizált piactér, ami a mesterséges intelligenciára specializálódott. A platformnak köszönhetően a vállalkozások és fejlesztők létrehozhatják saját AI projektjüket a rendelkezésre álló algoritmusok és adatok felhasználásával.   A felhasználók böngészhetnek, tesztelhetnek, vásárolhatnak az AI szolgáltatásokból a platform tokenének használatával, az AGI-val. További információk a SingularityNET-ről.


A Solana protokollt decentralizált applikációk, DApp-ok létrehozásának egyszerűsítésére alkották meg. Célja a skálázhatóság növelése egy új proof-of-history (PoH) konszenzus bevezetésével, mindez kombinálva a már ismert proof-of-stake-kel (PoS). Az általa biztosított a hihetetlenül rövid feldolgozási időnek köszönhetően már jól ismert a kriptovilágban. További információk a Solana-ról.A Terra egy blokklánc protokoll, amely lehetővé teszi például fiathoz kötött stabilcoinok létrehozását. Gyors és megfizethető elszámolásokat kínál.  A Terra a fiathoz kötött stablecoinok használatával kívánja egyesíteni a kriptovaluták előnyeit a fiat valuták napi árstabilitásával. Egy az egyhez rögzítését egy olyan algoritmuson keresztül tartja meg, amely automatikusan beállítja a stablecoin kínálatát a kereslet alapján. További információk a Terra-ról.


A THORChain egy decentralizált likviditási protokoll, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a különböző hálózatok között könnyedén cseréljenek kriptovaluta eszközöket. A platform nem profitorientált. A protokoll által generált összes díjat közvetlenül a felhasználók kapják. További információk a Thorchainről.


A Tronix (TRX) a TRON platform hivatalos valutája, melynek célja, hogy decentralizált szórakoztató tartalommegosztó platformként működjön blockchain and P2P alapon. A Tron nyílt, decentralizált platformja és elosztott tárolási technológiája lehetővé teszi a digitális tartalomalkotók számára, hogy kihagyják az olyan közvetítőket a folyamatból, mint például az Apple Store vagy a Google Play Store. További információk a Tronról.


Az Uniswap egy népszerű decentralizált tőzsde (DEX), mely az Ethereum blokkláncon működik és a decentralizált pénzügyi (DeFi) tokenek automatizált kereskedelmét elősegítő szerepéről ismert. Nyílt forráskódú, a tokenek tőzsdén való listázása ingyenes. Okosszerződések segítségével működik, ahol az egyik a tőzsdei váltási funkciót engedélyezi, a másik a tokenek listázását. További információk az Uniswapról.A VeChain egy globális blockchain platform termékek és információk számára. Az elmúlt években a Vechain jelentős tapasztalatot szerzett blockchain megoldások nyújtásában a legkülönbözőbb iparágakban, autóipar, luxus cikkek, gyógyszeripari termékek, kereskedelem és logisztika területén is. Az Ethereumhoz hasonló platformmá vált, ahol decentralizált alkalmazások és okosszerződések futnak. További információk a VeChainről.A Zcash egy anonimitást biztosító kriptovaluta. Működése, hasonló a Bitcoin blokkláncéhoz, azzal a különbséggel, hogy a megtörtént tranzakciókat nem lehet lekövetni, összegük rejtve marad mások elől. További információk a Zcash-ről.
A Zilliqa egy új blockchain platform, melynek célja egy biztonságosan működő, nagy teljesítményű hálózat létrehozása. Nyílt forrásű blockchain, melynek célja a decentralizáció és a magas skálázhatóság elérése. További információk a Zilliqa-ról.

Régen (2018-ban) hittünk bennük

Az OmiseGO az Omise kriptovaluta "bankrendszer" működését biztosító Ethereum alapú kriptovaluta. Az OmiseGO nem alkalmas fizetésre, vásárlása egyfajta befektetési módot tesz lehetővé az Omise-ba és megfelelő mennyiségű coin vásárlása után validátorrá lehet válni. Az Omise olyan szolgáltatásokat nyújt, mint közvetlen alacsony tranzakciós díjú kriptovaluta váltás BTC, ETH és LTH coinok között. További információ az OmiseGo-ról.Az Omnitude a blockchain ökoszisztémák radikálisan új megfogalmazása. Nemcsak megalkothatjuk saját blockchain hálózatunkat, mely integrálja a vállalkozási rendszereket, ellátási láncokat és e-kereskedelmi platformokat, de lehetővé teszi egy fejlesztői közösség létrehozását, mely valós problémákra keres és épít blockchain megoldást. További információk az OmniTude-ról.Nyílt forrású protokoll, mely lehetővé teszi ERC20 tokenekek kereskedését az Ethereum blockchainen. Olyan piacteret kínál, ahol nincs szükség arra, hogy bárkire is rábízd a pénzedet, kivéve az okosszerződésekre, melyekbe senki sem nyúlhat bele. Nincs állásidő, minden egyes tranzakció automatikusan lezajlik anélkül, hogy az ügyfélnek kockázatot kellene vállalnia.  További információk a 0x-ről.

További kriptovalutákat és azok árfolyamait - régebben  a coinmarketcap.com oldalon - ma már a nomics.com  találod követjük.

Kriptovaluta szótár