POLKADOT


A Polkadot egy olyan alap infrastruktúra platformmá szeretne válni, amelyre az összes blokklánc építhet. Abban hisznek, hogy ehhez egy olyan rendszert kell építeni, ahol mindenki egyenlő feltételekkel vesz részt.  

A két fő probléma, amit a blokklánc alapú rendszereknek meg kell oldani a skálázhatóság és az irányítás. A skálázhatóság alatt azt értjük, hogy a hálózat mennyi tranzakciót képes feldolgozni másodpercenként. Az irányítás pedig arra vonatkozik, hogy a közösség hogyan menedzseli a változásokat. A Polkadot mind a két problémára próbál megoldást hozni.A Polkadot saját belső tokene a DOT. A token birtokosai szavazhatnak a kódváltozásokról, amely konszenzus esetén automatikusan alkalmazva lesz a teljes hálózaton.

Nem egész egy év alatt a negyedik legnagyobb kriptovalutává nőtte ki magát, legmagasabb piaci kapitalizációja eddig 18 milliárd dollár volt.

A Polkadot egy olyan hálózat, amit arra találtak ki, hogy összekösse az összes többi blokklánc hálózatot. Célja egy olyan platform létrehozása a fejlesztők számára, ahol ők már egy értékteremtő terméket tudnak fejleszteni, amely minden blokkláncon működik. Valós multilánc applikációs környezet, amely biztosítja az átjárhatóságot a hálózatok között.A Polkadot nagyon sokban hasonlít az ETH 2.0 terveihez. Mindkettő a blokklánc szétosztásával próbálkozna, amely hatékonyabbá tenné a tranzakciók hitelesítését. Hosszabb távon komoly ellenfele lehet az Ethereumnak, sok alkalmazásfejlesztő figyelmét felkeltette.