LITECOIN

Litecoin

Akárcsak más kriptovaluták, decentralizált jellegéből adódóan nem függ központi kibocsátó szervektől, kormányoktól, hatóságoktól, ami lehetetlenné teszi a manipulációt.  

A Litecoin egy kriptovaluta, nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz. 2011 októberében Charles Lee, egy korábbi Google alkalmazott alkotta meg, mondhatjuk úgyis, hogy a Bitcoin alternatívájaként jött létre. Peer-to-peer digitális valuta, mely szinte zéró költséggel járó kifizetéseket tesz lehetővé, bárhol a világon. 


A Litecoin tulajdonságai a következők:

 1. a blockchain technológiát használja, akárcsak a Bitcoin
 2. egy blokk átlagos időtartama 2,5 perc (4x gyorsabb, mint a Bitcoin)
 3. gyors visszaigazolási idő
 4. alacsony költségekkel küldhetünk LTC-t, akár globálisan is
 5. maximális mennyisége 84 millió LTC
 6. tőkekapitalizációját tekintve jelenleg az előkelő 6. helyet foglalja el a top coinok rangsorában 6,9 Mrd dollárral
 7. proof-of-work rendszere Srycpt algoritmust használ
 8. gyors, kiépített hálózat, folyamatos fejlődés jellemzi
 9. a legújabb fejlesztésekkel kapcsolatban az alábbi linken lehet olvasni: https://litecoincore.org/
 10. hosszú élettartam, értékállóság
 11. fizetőképesség, eladhatsz akár ezreket, akkor sem dől be a piac. A Litecoin (a Bitcoin után) szinte a második legstabilabb kriptovaluta
 12. biztonságos
 13. aktiválta a SegWit-et és a Lightning Network-öt a hálózatán 100%-os támogatottság mellett, melyek hatékonyan biztosítják nagyobb számú tranzakció lebonyolítását a hálózaton adott idő alatt.


A Litecoin egyike a legnépszerűbb kriptovalutáknak, viszonylag egyszerű megvásárolni, legalábbis ha más altcoinokhoz hasonlítjuk. A Bitstamp az a hely, ahol a egyszerűbben lehet Litecoinhoz jutni akár egy EUR-s utalással vagy bankkártyás felöltéssel (ez drága). Továbbá lehetőség van csúszó stoploss beállítására is. 

A rendelkezésre álló Litecoin pénztárcák száma viszonylag korlátozott. Mivel nincs túl erős kereslet a Litecoin pénztárcákra, így nincs is sok belőlük. Talán a legjobb csomagot kínáló pénztárca az Electrum LTC. Használható Mac-en, PC-n, számítógépen. 

Ha igazán biztonságosabban szeretnéd tárolni Litecoinodat ajánljuk hardware pénztárcák használatát, például Ledger Nano S vagy Trezor. Mindkét eszköz támogatja a Litecoint és a coinokat offline tárolja, távol a hackerektől. Mindkét eszköz kompatibilis az Electrum LTC-vel. 

Nagyon sokban hasonlít a Bitcoinhoz, nem véletlenül szoktak folyamatosan párhuzamot állítani a két valuta között.

A Litecoin bányászható videókártyákkal, illetve erre speciálisan erre kialakított gépekkel.