A blockchain felhasználásának egy újabb módja az üzleti életben a tokenizáció

2017.10.25

Napjainkban a kriptovaluta piac kapitalizációja elérte a 162 milliárd dollárt. Az ICO projektek által termelt tokenek értéke 7,8 milliárd dollár, ami jól láthatóan tükrözi az ICO projektek fontosságát. Ezek a digitális eszközök nem csupán csereeszközként funkcionálnak, hanem jelentős szerepet töltenek be az üzletben: hozzáférést biztosítanak a szolgáltatásokhoz, szavazásra jogosítanak, passzív jövedelmet jelentenek és a cégen belüli elszámolásra is felhasználhatóak.A blockchain fejlődése

A blockchain technológia egy olyan elosztott főkönyvi rendszer, melyet csomópontok támogatnak, nincsen központi szabályozó szerv a rendszerben. A műveletek sorrendje és bármilyen változás egyértelműen nyomon követhető a hálózat minden tagja számára. Használata előnyös az olyan üzleti tranzakciók során, ahol az átláthatóság és a hitelesség fontos tényező.


Például a 33 Elephants egy olyan orosz vállalat, mely a mindennapos üzleti életben használja a blockchain-t az ingatlanpiac területén. A technológia használata kizárja hamisítás vagy csalás lehetőségét az apartmanok és házak adásvétele során.

Az elosztott főkönyvi technológián túl a blockchain egy új lehetőséget teremtett a befektetések növelésére az ICO projektek segítségével.

2014. február és 2017. október között több mint 2,7 milliárd dollár gyűlt össze ICO projektekkel. 2017-ben az 5 legnagyobb ICO-s befektetés összege meghaladta az 1 milliárd dollárt. Ezek a Filecoin, az EOS, Tezos, Bancor és Status voltak.
Egy ICO során a projekt saját kriptovalutát - tokent - bocsát ki a blockchain segítségével, melyet piacra dobnak az érdeklődők számára egy előre meghatározott áron. Így a startup összegyűjtheti saját tőkéjét. A token kibocsátás során a projekt saját fejlesztésű blockchain-t vagy akár egy harmadik résztvevő plaformját is használhatja, például Ethereum-ot vagy Waves-t. Az ICO befejezése után a befektetők jogosultak a tokeneket a tőzsdén értékesíteni.


Tokenek

A tokenek 5 csoportba oszthatók:
  • token coin,
  • token eszköz (részesedést biztosító token),
  • hitel token (rövid lejáratú formátum, melynek során a befeketető "kölcsönt" biztosít a projekt részére),
  • belső felhasználású tokenek,
  • jogosultságot biztosító tokenek (például szavazati jogot biztosít)
Az ICO projekt tulajdonosa szabadon eldöntheti a tokenek szerepét, mindaddig amíg az nem ellentmondásos az üzleti modellel vagy az aktuális szabályozással. Ha valaki ICO befektetőként részt vesz egy projektben, akkor a tokenek funkciója további motivációt jelenthet a digitális eszközök megszerzésére és megtartására. Éppen ezért nagyon fontos a token szerepének a megválasztása.

2017-ben néhány ICO projekt azonnali rekordot ért el, ezek közül a legkiemelkedőbb a Filecoin, mely 257 millió dollárt gyűjtött egy decentralizált adatraktár létrehozására.

232,3 millió dollárt fektettek a Tezos projektbe, melynek célja, hogy felgyorsítsa a tranzakciók végrehajtását DPos (delegated proof of stake) algoritmus segítségével. Lehetővé teszi a tranzakciók visszaigazolását anélkül, hogy az összes bányászt be kellene vonni a folyamatba.

Az EOS projekt 185 milliót, a Bancor 153 milliót, a Status pedig 90 milliót gyűjtött össze az ICO során.

Az alap funkcióján túl, a Filecoinban a token felhasználható arra, hogy a file tárolásáért fizessünk vele.

A Bancor projekt tokenjeit BNT-nek nevezik, okosszerződés segítségével a felhasználók az egyik kriptovalutát átválthatják másikra. Az alapítók ezt csak úgy hívják, hogy "tőzsde token". Az árfolyama közvetlenül függ a kriptovaluták árának alakulásától.

A Status tokene felhasználható például arra, hogy vásárolj vele az app store-ban, de szavazati jogot is biztosít a projekt fejlődésével kapcsolatos kérdések eldöntése során.

Ezekben a változékony időkben, amikor az országok azon gondolkodnak, hogy tiltsák vagy éppen szabályozzák a kriptovalutákat, projektek és startupok keresik annak a lehetőségét, hogy hogyan használhatnák a tokeneket az üzleti élet legkülönbözőbb területein és partnerkapcsolatok kialakításában. 


Forrás: coinidol.com


Ha követni szeretnéd az eseményeket iratkozz fel a Facebookon Kriptovaluták oldalunkra, de akár a Meetup Kriptovaluta csoportunkhoz is csatlakozhatsz. Már jelentkezhetsz az október 31-i Meetup-unkra, amit az A38 Hajón tartunk és témája az Új kriptovaluták keletkezése (ICO), vásárlása - mutatjuk hogyan működik