A NEO lehet az egyik feltétele a külföldi ICO-k indításának Kínában

2017.10.17

Nem árulunk el titkot, ha azt mondjuk, hogy Kína nem igazán híve a szabályozatlan dolgoknak, ez az egyik legfőbb oka annak, hogy jelenleg Kínában tiltott az ICO. Ha a kriptovilágon túltekintünk, nyilvánvalóan találhatunk néhány példát arra, hogy Kína hogyan szabályoz és óvja önmagát.

Kínában számtalan kötelező üzleti regisztráció létezik, melyek közül a két legismertebb, melyet külföldi vállalkozásoknak kell teljesíteni a WFOE (teljesen külföldi tulajdonú vállalkozások) és a közös vállalat. Amikor Kína először nyitotta ki meg kapuit és engedte meg a külföldi vállalkozásoknak, hogy Kínába menjenek az leginkább közös vállalkozás keretein belül zajlott.

A külföldi vállalkozásoknak először keresni kellett egy megfelelő partnert, mielőtt megkezdték működésüket Kínában. Ez a típusú közös vállalkozás sok kockázatot rejt magában, különösképpen a külföldi fél számára. Ha például van egy jól működő vállalkozás, az nagyon sok kockázatot vállal, ha egy új piacra szeretne belépni, mivel szeretné kézben tartani az irányítást. Viszont a közös vállalkozás által elveszíti ezt a lehetőséget, mivel meg kell osztani az irányítást a kínai partnerrel és nem megfelelő partnerválasztás esetén ez nagyon kockázatos lehet. Így ebből az irányból tekintve a WFOE típusú regisztráció talán kedvezőbbnek mondható.

A WFOE egy olyan cégre utal Kínában, mely kizárólagosan a külföldi cég által alapított és irányított. A regisztráció során meg kell felelni bizonyos követelményeknek. Ezek közül az egyik a jegyzett tőke nagysága, mely összege ágazatonként változóan 100.000 RMB - 500.000 RMB - ig terjedhet. (RMB = renminbi, Kína hivatalos valutája). Ez pedig igen nagyon összeg, főleg egy kezdő vállalkozás számára. 


Közben talán elgondolkodunk, mi köze lehet mindennek az ICO-khoz? Főleg ha figyelembe vesszük, hogy a blockchain szabályozatlan és decentralizált. Okkal gondolhatunk arra, hogy Kína fontolgatja, hogy ICO regisztrációt vezet be, melyek hasonló jellemzőkkel bírnak, mint a vállalkozások regisztrációja Kínában. Amikor Kína először nyitott, akkor a közös vállalkozáson alapuló regisztrációkat erőltették a Kínába belépő külföldi vállalkozások számára. 

Valami hasonló várható a külföldi ICO-kra vonatkozóan vagy csak úgy általában a kínai piacon lévő ICO projektekkel. A NEO lehet a legfőbb, közös vállalkozások által használt blockchain Kínában. 

Ennek ellenére még mindig iszonyatosan nehéz szabályozni ezt a piacot, de amikor Kínáról van szó, akkor senkinek sem kellene meglepődni azon, hogy a kormányzat teljes ellenőrzés alatt tartja, hogy mit szabad és mit nem, különösképpen online. A cél, itt is az, hogy bármilyen jövőbeni ICO-t vagy külföldi kripto projektet rákényszerítsenek a közös vállalkozásra. Ez nem feltétlen rossz dolog, Kína így alkalmazkodik. Ha az ICO-kat és a blockchain technológiát tekintjük globálisan, akkor az alkalmazkodás és elfogadás olyan dolgok, melyeken folyamatosan dolgozni kell és ez Kína módszere.

Az október 18-án Pekingben tartandó Nemzeti Kongresszus talán válaszokat adhat a jövő blockchain technológiájáról Kínában és a közös vállalkozás típusú szabályozásról is.


Forrás: mbtheory.com


Ha követni szeretnéd az eseményeket iratkozz fel Facebookon Kriptovaluták oldalunkra, de akár a Meetup Kriptovaluta csoportunkhoz is csatlakozhatsz, talán pont Te leszel az 500. Már jelentkezhetsz az október 31-i Meetup-unkra, amit az A38 Hajón tartunk és témája az Új kriptovaluták keletkezése (ICO), vásárlása - mutatjuk hogyan működik