Putyin támogatja a kriptovaluták szabályozását az országban

2017.10.13

Vlagyimir Putyinnal történt megbeszélést követően, az orosz szabályozó szervek bejelentették, hogy a kriptovalutákat hivatalosan is szabályozni fogják az országban.

A pénzügyminiszter - Anton Siluanov - a következőket nyilatozta:

"Megegyezés született az alábbiakban: az államnak hivatalosan is szabályoznia kell a kriptovaluta kibocsátás folyamatát, a bányászat folyamatát, a kriptopénz forgalmát."

A találkozón Putyin elismerte a kriptovalutákkal kapcsolatos kockázatokat. Ugyanakkor azt is kifejezte, hogy 

"természetesen nem muszáj szükségtelen korlátokat állítani, hanem inkább alapvető feltételeket kellene biztosítani a nemzet pénzügyi rendszerének korszerűsítéséhez és fejlesztéséhez."

Putyin véleménye szerint:

"A virtuális pénzek vagy kriptopénzek egyre népszerűbbek világszerte. Már most is teljes körű finanszírozási rendszerként működnek, sőt akár befektetésként is kezelik őket számos országban. Mindemellett a kriptopénzek használata számos kockázatot rejt magában, ezért a szabályozásuk szükséges."

Jelenleg a kriptovaluták nem szabályozottak Oroszországban, annak ellenére, hogy számos kormányzati szerv tett korábban erre kísérletet. A központi bank és a pénzügyminiszter is dolgozik egy törvénytervezeten. A tervezetnek eredetileg október volt a határideje, de mivel a szabályozó szervek között nincsen egyetértés, így a végső döntés még nem született meg.

A pénzügyminiszter indítványozta a kriptovaluták legalizálását, a központi bank viszont ellenezte a külföldről beáramló ellenőrizetlen pénzek okán. A miniszter továbbá indítványozta a kriptovaluta bányászok nyilvántartásba vételét és a kripto tőzsdék engedélyezését.


Siluanov - pénzügyminiszter - elmondta az újságíróknak, hogy:

"A központi bankkal közösen készítjük elő a törvénytervezetet. Úgy gondolom, hogy meg tudjuk határozni az alapvető szabályokat még az év vége előtt."

A helyettes pénzügyminiszter - Alexei Moiseev - jelezte, hogy azért lesznek korlátozások is.

"Az orosz pénzügyminiszter támogatja az ötletet, hogy limitálják az egyének által megvásárolható kriptovaluta mennyiségét. Úgy gondoljuk, hogy a korlátozások szükségesek a vásárlások, eladások, a bányászok adózása és még egyebek tekintetében is. Támogatjuk az elképzelést, beszélnünk kell a mennyiségekről, vizsgálnunk kell a nemzetközi példákat is."

Az persze nem derült ki, hogy mely nemzetközi példára gondolnak. Vajon Kínára, ahol a teljes tiltásra voksoltak vagy a Japán és Svájc a követendő példa? Forrás: news.bitcoin.com


Ha követni szeretnéd az eseményeket iratkozz fel a Facebookon Kriptovaluták oldalunkra, de akár a Meetup Kriptovaluta csoportunkhoz is csatlakozhatsz. Már jelentkezhetsz az október 31-i Meetup-unkra, amit az A38 Hajón tartunk és témája az Új kriptovaluták keletkezése (ICO), vásárlása - mutatjuk hogyan működik