Kriptorubel, Oroszország saját nemzeti kriptovalutája

2017.10.16

Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin hivatalosan is elrendelte a nemzeti kriptovaluta, a "kriptorubel" kibocsátását. Az orosz kommunikációért és tömegtájékoztatásért felelős miniszter - Nikolay Nikiforov felfedett néhány részletet az új valutával kapcsolatban.

A döntés azután született meg, hogy Putyin múlt héten találkozott Oroszország legfőbb szabályozó hatóságainak vezetőivel, ahol utasította a központi bankot, hogy ne állítsanak fel "szükségtelen korlátokat" a kriptovalutákkal kapcsolatban. 


Nikiforov a következőket nyilatkozta:

"Magabiztosan kijelenthetem, hogy hamarosan elindítjuk a saját kriptovalutánkat és ennek egyetlen egyszerű oka van: ha mi nem tesszük meg, akkor 2 hónapon belül a szomszédaink, az Eurázsiai Gazdasági Közösségben megteszik."

Tehát gyors kibocsátás várható. Még azt is hozzátette, hogy az új kriptovaluta leegyszerűsíti a személyi jövedelemadó fizetését, mely törvényes fizetőeszközzé tenné az új valutát Oroszországban. A jelenlegi jövedelemadó 13% Oroszországban, a gyakorlatban ez a következőképpen működne:

"Kriptorubel vásárlása és eladása esetén a jövedelemadó a különbség 13%-a. Ha a tulajdonos nem tud elszámolni a kriptorubelek eredetével, amikor át akarja őket váltani orosz rubelre, akkor a fizetendő adó a teljes összeg 13%-a."

Továbbá a kriptorubel nem bányászható, valószínűleg inkább "egy zárt modell lesz, bizonyos mennyiségű szabályozott kibocsátással."


Az orosz központi bank már korábban is örömmel fogadta a nemzeti kriptovaluta ötletét. Olga Skorobogatova - helyettes kormányzó - szerint az állami kriptovaluta sok előnyt rejt magában. A támogatók között van Igor Shuvalov helyettes miniszterelnök is, aki egyetért a nemzeti kriptovaluta kibocsátásával.


A kriptovaluták szabályozásával kapcsolatban a miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy

"A kriptorubel létrehozása nem egyenlő a Bitcoin és az egyéb kriptovaluták legalizálásával."

A Putyinnal történt múlt heti találkozót követően a szabályozók úgy döntöttek, hogy Oroszországban szabályozni kell a kriptovalutákat. A pénzügyminiszter együtt dolgozik a központi bankkal a törvénytervezeten, mely az év végére várható. 


Forrás: news.bitcoin.comHa követni szeretnéd az eseményeket iratkozz fel a Facebookon Kriptovaluták oldalunkra, de akár a Meetup Kriptovaluta csoportunkhoz is csatlakozhatsz, talán pont Te leszel az 500. Már jelentkezhetsz az október 31-i Meetup-unkra, amit az A38 Hajón tartunk és témája az Új kriptovaluták keletkezése (ICO), vásárlása - mutatjuk hogyan működik