Jó vagy rossz az ETF?

2018.08.31

A világ az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) véleményére vár, hogy engedélyezi-e a Bticoin ETF-eket vagy sem. Kétségtelen tény, hogy az ETF nagyon sok befektető számára elérhetővé tenné a Bitcoint, mivel hagyományosnak mondható értékpapír piaci környezetben, azaz brókercégeken keresztül megvásárolhatóvá válik világszerte. Az arany ETF bevezetésekor is jelentős mértékben érkeztek friss pénzek az arany piacára, amely nagymértékű és tartós árfolyam emelkedést és likviditás bővülést eredményezett.

A SEC eddig minden esetben elutasító határozatot hozott, azonban egyre komolyabb piaci szereplők nyújtanak be bevezetési kérelmet, így valószínűsíteni lehet, hogy csak idő kérdése a Bitcoin ETF létrejötte.


De mi is az az ETF?

Az ETF egy, a Tőzsdén Kereskedett Alapba csomagolt Bitcoin, amely a részvényekhez hasonló kereskedési módot biztosít a befektetők részére.

Megoszlanak a vélemények, hogy jó-e az ETF egy kriptovaluta termék esetében. Ha azt nézzük, hogy ezzel pont a lényeg tűnik el, mivel a befektetők nem rendelkezhetnek szabadon a megvásárolt Bitcoinok felett, akkor rossz. De ha azt nézzük, hogy tanulás, wallet vagy kriptotőzsde számla megnyitása nélkül tömegek áramolhatnak a kriptovaluták piacára, akkor egyértelműen előnyös lesz. Nő a befektetők száma, ezáltal a kriptovaluták ismertsége is. Ha nő a piac mérete, akkor a likviditás is növekszik, amely az árfolyam ingadozások csökkenését eredményezi. Ha csökken a volatilitás, akkor csökkenhet a kockázat érzete is, így még több új befektető veszi majd a bátorságot, hogy kriptovalutákba, elsősorban Bitcoinba fektessen.


De nézzük, hogy milyen változásokat hoz az ETF a kriptovaluták piacára:


1. Az ETF megvásárlásával részvényt kapunk és nem Bitcoint

Ha ETF-et vásárolunk egy brókercégen keresztül, azzal nem fogunk Bitcoint birtokolni. Nem lesz tárcánk, ahol a blokklánc által nyújtott biztonságos keretek között tárolhatnánk azt, nem lesz privát kulcsunk, azaz direktben semmilyen módon sem rendelkezhetünk felette. Nem küldhetjük (transzferálhatjuk) át más tárcákba sem. Nem dönthetjük el, hogy melyik tőzsdén szeretnénk eladni, sőt egymás között sem küldhetjük át a megvásárolt ETF-eket, ezzel szemben ha Bitcoint vásárolnánk, akkor mindezt megtehetnénk. Alapvetően minden más lesz, de mégis részesedni fogunk az árfolyamváltozás előnyeiből és természetesen hátrányaiból is.


2. Sérülni látszik az alapelv, megnő a központi intézmény befolyása a Bitcoin felett

Az ETF formájában megvásárolt Bitcoinok teljes mértékben egy alapkezelő ellenőrzése alatt fognak állni. Ha saját magunk direktben vásároltunk volna, akkor a tárcánk titkos kulcsának köszönhetően ténylegesen - még ha virtuálisan is - birtokában lennénk befektetésünknek. Az ETF esetében a befektetők mindezen jogokról lemondanak, elveszítik azokat. Így, ha a blokklánc fejlesztése megtörténik, azaz fork jön létre, akkor nem részesülhetnek annak hasznából, nincsen szavazati joguk a blokklánc jövőjével kapcsolatban (a kormányzásban nem vehetnek részt közvetlen módon), így alapjaiban veszítik el a blokklánc által rájuk ruházott jogokat és nem lesznek részesei a konszenzusnak sem. Minden joggal egy centralizált intézmény, egy alapkezelő fog rendelkezni, aki így túlhatalommal jelenhet meg a piacon.


3. Manipuláció

A pénzügyi lobby átveheti az irányítást a decentralizált hálózatok felett, amennyiben a gyűjtött tőke mértéke meghaladja az adott blokklánc tőkeértékének több mint 50%-át. Az alapkezelők - a befektetők pénzét használva - saját képükre formálhatják az ökoszisztémát. Így egy alapkezelő véleménye, szavazata nagyobb súllyal eshet majd latba egy esetleges fork vitában, egy döntéshozatalban, nem beszélve az árfolyam manipulálás kockázatáról.

Az intézmények pedig - mint minden más profitorientált cég esetében - a fizetős ügyfeleket képviselik majd, nem kis kárt okozva ezzel az egész ökoszisztémának. A bányászok, a fejlesztők érdeke vagy akár a blokklánc másodlagos marad.


Az ETF bevezetését indokolja, hogy egyre nagyobb a belépési igény az intézményi befektetők részéről, csatlakozni szeretnének a jövő technológiájához.

Az alap célkitűzéseket tekintve kifejezetten hátrányos és előre nem látható következményekkel járhat, ha az intézményi befektetők, az alapkezelők a kisemberek pénzét összegyűjtve befolyásolni kezdik a blokkláncok működési mechanizmusát, pontosabban irányító szerepre törekszenek.

Kriptovaluta befektetőként viszont örülnünk kell, hogy új tőke érkezhet a kriptovaluta befektetés piacára, ráadásul globális mértékben, amiben komoly segítséget nyújthat az ETF-ek bevezetése.


A cikk szerzőjének, Pataki Gábornak személyes megjegyzése:

Személyes konzultáció során sok tanulni vágyó magánemberrel, cégvezetővel találkozom, de mivel nincsen érdemi tőkepiaci (részvényvásárlási) tapasztalat, így komoly erőfeszítést jelent számukra a működési mód megértése és a befektetések önálló kezelése. Látják viszont, hogy erről a "vonatról" nem szabad lemaradni, időt, energiát kell bele fektetni, hogy megtanulják azt, amit véleményem szerint már az iskolapadban tanítani kellene:

A gazdaság alapját jelentő, a tőke mozgását biztosító tőke-, és kriptovaluta piaci befektetés alapjait.

A Stop-Loss Manager szoftver fejlesztésével pont a kezdő, időhiányban szenvedő befektetők számára kívánunk megoldást nyújtani, mellyel a befektető lehetőséget kap, hogy a nap 24 órájában egy (virtuális) számítógép (amely az ő kizárólagos használatában van) őrködjön a befektetési portfóliója felett. Majd a befektető elvárásai szerint automatizáltan eladja vagy visszavásárolja a nagyobb árfolyam kilengéseknél az akár 10-20 kriptovalutából álló portfóliót, melyről mobiltelefonon kap értesítést. Így csak időszakonként kell foglalkozni a portfólió kezelésével és nyugodt emberi életet tud élni, miközben a tőzsdei kereskedés a maga őrült változékonyságával (volatilitásával) dübörög a hét minden napján a nap 24 órájában.


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre.

A cikket támogatta a Stop-Loss Manager, amely 5 stop-loss-t képes kezelni a Binance és a Bitstamp tőzsdéken egy felületen.