IMF: ePénzek kibocsátásával biztosítható a negatív kamat

2019.04.23

Számos központi bank nulláig csökkentette a kamatlábakat a pénzügyi válság közepén annak érdekében, hogy felgyorsítsa a növekedést. 10 év elteltével a legtöbb országban még mindig alacsonyak a kamatlábak. A világgazdaság gyógyulófélben van ugyan, de a jövőbeni visszaesések elkerülhetetlenek. A komolyabb recessziók 3-6%-os kamatláb csökkentést kívánnak meg. Hasonló válság esetén csak néhány ország tudna megfelelően reagálni a helyzetre.

Az IMF által kiadott tanulmány bemutatja, hogy a központi bankok milyen rendszert vezethetnének be, mely lehetővé tenné a negatív kamatlábak alkalmazását.

Egy készpénzmentes világban a központi bank csökkentheti a kamatlábakat 2-től -4%-ig, csökkennek a banki betétek, a hitelek és a kötvények kamatai is. Készpénz nélkül a betéteseknek meg kell fizetniük a negatív kamatlábakat, hogy pénzt tartsanak a bankban, mely sokkal inkább vonzóvá teszi a fogyasztás növelését és a befektetéseket. Ez felrázza a keresletet, ezáltal stimulálja a gazdaságot.

Ha rendelkezésre áll készpénz, akkor a kamatlábak jelentős csökkentése szinte lehetetlenné válik. A készpénz hasonló vásárlóerővel rendelkezik, mint egy bankbetét, de nulla kamatlábbal. Sőt, korlátlanul hozzájuthatunk, ha van elég fedezet a bankszámlánkon. Tehát, ahelyett, hogy negatív kamatot fizetnénk, inkább készpénzben tartjuk pénzeszközeinket, zéró kamatláb mellett, mely ebben az esetben a legkisebb kamatlábat jelenti.

Emiatt a központi bankok a hagyományostól eltérő monetáris intézkedésekhez folyamodtak. Az euro zóna, Svájc, Dánia vagy például Svédország nulla alá csökkentették a kamatlábakat.

Egyik lehetőség a nulla alatti kamatlábak eléréséhez a készpénz folyamatos kivonása, bár ez nem ennyire egyszerű, mivel a készpénz továbbra is jelentős szerepet játszik a pénzügyi tranzakciók során a legtöbb országban. Az IMF tanulmány azt a lehetőséget vizsgálja, hogy a központi bankok a negatív kamatlábak alkalmazásával éppen olyan költségessé teszik a készpénzt, mint a bankbetéteket.

Az IMF szerint a pénzt két különálló helyi valutára kell osztani, készpénzre és elektronikus pénzre (e-pénz). Az e-pénz kizárólagosan elektronikusan bocsátható ki kamatlábak megfizetése mellett, míg a készpénz rendelkezne egy átváltási árfolyammal az e-pénz ellenében. Ez az átváltási ráta kulcsfontosságú. Ha az e-pénzre negatív kamatlábat állapítanak meg, a központi bank a negatív kamatlábakkal megegyező mértékben csökkenti a készpénz átváltási árfolyamát. A készpénz értéke így az e-pénz tekintetében csökken.

A gyakorlatban ez a következőket jelentené. Feltételezzük, hogy a bank 3%-os negatív kamatlábat határoz meg a 100 dolláros bankbetétre és feltételezzük azt is, hogy a központi bank két külön valutának nyilvánította az e-dollárt és a készpénz-dollárt, melynek értéke az e-dollárhoz képest 3%-kal kevesebb éves szinten. A készpénz-dollár átváltási árfolyama e-dollárra 1-ről 0,97-re változna egy év alatt. 1 év elteltével 97 e-dollár lenne a bankszámlán. Ha viszont az egy évig otthon tárolt 100 készpénz-dollárt szeretnénk átváltani e-dollárra, akkor azért szintén "csak" 97 e-dollárt kapnánk.

Ezzel egy időben az üzletek elkezdenék az árakat e-dollárban és készpénz-dollárban is hirdetni, ezáltal a készpénz az e-dollárhoz képest veszítene értékéből és már semmi előnyünk nem származna abból, ha bankbetét helyett készpénzben tárolnánk pénzünket.

Ez a kettős valuta rendszer lehetővé tenné a negatív kamatlábak alkalmazását anélkül, hogy ez jelentősebb készpénzforgalom növekedést eredményezne.

Mindez természetesen nem valósítható meg zökkenőmentesen. Számos fontos változtatást igényel a pénzügyi és jogi rendszerekben, nem beszélve arról, hogy ezt hogyan kommunikálnák az emberek felé. 


További információ: blogs.imf.org


Személyes oktatás, konzultáció Pataki Gáborral a CoinBroker alapítójával

Szeretnéd Te is megtanulni hogyan tudsz kriptovalutába fektetni, milyen szabályok alapján érdemes felépíteni a kriptovaluta portfóliót, hogyan tudod mindezt minimális időráfordítással - közel automatizáltan - kezelni?

Ha igen a válasz, akkor nincs más dolgod, jelentkezz Konzultációra. Telefonon egyeztethető időpontot, helyszín, a konzultáció akár Skype-on is megvalósítható. 


Próbáld ki díjmentesen a Stop-Loss Manager-t, amely 8 stop-loss-t képes kezelni a Binance és a Bitstamp és Kraken tőzsdéken folyó kereskedési felületen.  


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre és 5 Mikron üti a "tárcádat".