Honnan ez a nagy optimizmus a részvénypiacokon?

2020.04.28

Amerikában a tőzsdeindexek visszapattanása szembeötlő. Az optimizmus leginkább S&P 500 esetében érhető tetten. Az S&P 500 csak 5%-kal van lejjebb, mint fél éve, de a kínai SCI (Shanghai Composite Index) is csak 4 százalékot esett az elmúlt hat hónapban.

Érthetetlen, mert pont az erő, a fundamentumok illantak el pár hét alatt a cégek mögül.

A gazdaság hibernálódott és az újraindított gyárak is csak 30%-os kapacitással futnak. A lakossági fogyasztás - az élelmiszert leszámítva - biztos, hogy nagyságrendekkel csökkent. A GDP visszaesésben sorra jönnek ki az egyre nagyobb mértékű számadatok.

Pár hét alatt tíz évet fejlődött a világ digitalizációban

A döntéshozók is kénytelenek voltak elfogadni, hogy a digitalizációval sok minden megoldható, sőt sok esetben az irodai munka hatékonysága kézzelfogható mértékben nőtt is. Sokan többet dolgoznak, mint a vírus előtti időszakban. Nem pazaroljuk az időnket munkába vagy tárgyalásokra utazva, sőt az online tartott értekezletek időtartama is sokkal rövidebb és eredményesebb.

A digitalizációban élenjáró cégek kivételek lehetnek és valóban komoly eredményeket érhetnek el, de az Amazon árfolyama, ami 1842 dolláron zárta a tavalyi évet, ma 2400 USD szinten kereskedhető. Megfigyelhető, hogy a részvények előremutató árazása (forward P/E) átlagosan 16-17 szokott lenni, most ez az érték 25 és ebben is az Amazon viszi a prímet 100-as, őrülten magas és irreális értékével.

A jegybankok eszköztára is kifogyóban van, legalább is a gazdaság stimulálását véve alapul. 

Az inflációs veszély kézzelfogható, így nincs más lehetőség, mint kerülni a túlzott kockázatokat, nem megvásárolni a túlértékelt részvényeket, időben fedezékbe vonulni és olyan eszközöket választani, amik infláció esetén értékállók lehetnek. Az arany vagy a vezető kriptovaluták száma korlátos, így megfelelhetnek ezen elvárásoknak. 

A blokklánc technológia térhódítása kézzelfogható közelségben van, a kriptovaluták esetében a sokak által hiányolt fundamentumok is egyre inkább láthatóvá válnak.

A piacok volatilitása egyre erősödhet

Egyre inkább fontossá válik a gondosan megtervezett StopLoss stratégia (video) és annak alkalmazása. A volatilitás sokunk számára ellenség, de ha ki tudjuk használni, akkor barátunkká is válhat. Ehhez viszont érdemes megtanulni és egyre inkább tudatosan használni ezen módszereket.


Egyedi igényekre szabott konzultáció a koronavírus ideje alatt 50%-os kedvezménnyel online formában is elérhető. Hívd meg barátodat online, tanuljatok együtt.