Urald a tőzsdét - személyes vallomás

2019.04.03

Személyes érzéseimet szeretném megosztani veletek most, hogy ismét emelkedésnek indultak az árfolyamok. Egyben iránymutatást szeretnék adni, hogyan is érdemes befektetéseinket felelősen kezelni. 

A tavalyi év nagyon elkeserítő eredménnyel zárult számomra is. Többször is a reményvesztettség állapotába kerültem és ezt tovább tetézte, hogy sokat kérdeztétek, "mi lesz Gábor, mit gondolsz, mikor fordul végre?" Úgy éreztem, hogy nem tudom kontrollálni befektetéseimet. Túl sokat nézem az árfolyamokat, olykor éjszaka is. Kezdek függővé válni ismét, ahogy 25 évesen is az voltam.

Tavalyi év folyamán egy ideig én is túl optimista voltam. 

Soha nem fogom elfelejteni a Facebook bejelentését, hogy kitiltják a kriptos reklámokat az oldalukról. Reggel 6 óra volt, ültem a nappalinkban és elkezdett remegni kezem, lábam. Azt éreztem minden porcikámban, hogy menekülni kell innen, de gyorsan. Majd eszembe jutottak André Kosztolány szavai, hogy amikor vérengzés van, akkor kell vásárolni. 

De már nem volt miből és mint utóbb kiderült, az első megérzésem volt a jó, nem kellett volna várni. Ki kellett volna tárazni azonnal. De nem tettem.

Miért nem léptem időben?

Mert féltem, hogy lemaradok valamiről. Élesen élt bennem a 2017. évi Ripple arbitrázsom élménye, amikor is 20%-ot sikerült nyerni egyetlen transzferálással, azaz a CEX.io-n 20%-kal volt magasabb az ár, mint a Bitstamp-en. Majd amikor eladtam, elindult vissza a CEX.io-n kapott USD a Revolut segítségével a Bitstamp-re. Az árfolyam emelkedni kezdett, mire visszaért a pénzem a Bitstampre, már 1,2 USD felett járt egy XRP, miközben 0,84-en adtam el. Őrjöngtem, mert elszalasztottam valamit, amire hónapok óta vártam. Ekkor alakult ki bennem az elszalasztott haszontól való félelem, ami egyre csak erősödött. 

Tavaly márciusban elhatároztam, hogy elég a félelmekből!

Láttam, hogy nincs megállás, a volatilitás a csúcsokat ostromolta, az irányt szinte lehetetlen volt kitalálni, elvakultan hittem a kriptovaluta szabályozásban, a döntéshozókban, akik csak megértik végre, hogy milyen fontos időket élünk. De csak nem értették meg azok, akiknek meg kellett volna érteni a téma fontosságát. Nem lett szabályozás, de a kriptovaluta befektetés infrastruktúrája, a kereskedési rendszerek, letétkezelők, offline tárcák szépben fejlődtek. A Binance csak jó döntéseket hozott és hoz ma is. 

Függőségemet és félelmeimet csökkentenem kellett

Nekiálltunk újdonsült barátaimmal fejleszteni a Stop-Loss Managert, ami bonyolultnak tűnik kezdő befektetők számára. Mára a helyzet megváltozott, mert most már sokkal inkább közérthető és sokkal többet tud, mint bármely általam megismert (27 darab) kereskedési rendszer. De munka van vele, azaz állítgatni kell a maximálisan vállalható kockázati szintjeinket és elvárt nyereségünket is előre meg kell határozzuk, így sokan feladták. 

Sokkal kényelmesebb HODLER-nek lenni

Persze, hogy sokkal egyszerűbb a vásárolom és tartom taktikát követni, de a tavalyi évben biztos, hogy nem ez volt a nyerő megoldás. 

A stop-loss-ra mindenki csak úgy gondol, hogy védi a tőkénket, de használhatjuk úgy is, hogy az elért nyereségünket biztosítja. Ezt nevezzük mi - Stop-Loss Managerek - future stop-loss-nak. Előre megadhatjuk, hogy ha eléri a növekedés a vágyainkat - legyen az 10 vagy akár 50-100% is - a rendszer elkezdi követni az árfolyamot egy, a befektető által meghatározott távolsággal. Így ha visszaesik az árfolyam például 10%-ot, akkor az anno remélt 50%-os nyereségünkből még mindig marad 40%. 

Nagyon jó érzés uralni a tőzsdét! 3+1 kérdésre kell tudni válaszolni.

Sokan úgy hiszik, hogy ehhez sokat kell tanulni és sokat kell foglalkozni vele. Pedig nem így van! Egy kereskedési rendszert megismerni sokkal nagyobb feladat, mint kitalálni az alábbi kérdésekre a válaszokat:

  1. Mekkora kockázatot vagyok hajlandó vállalni (max. veszteség szintje)
  2. Miért is kezdek bele egy pozícióba? Mennyit szeretnék nyerni rajta?
  3. Ha elérte a vágyott nyereségszintet az árfolyam, akkor mennyit vagyok hajlandó elengedni (kockáztatni) belőle.
  4. Ha eladtam - veszteséggel vagy nyereséggel - akkor akarom-e folytatni, ha igen akkor a tőkém hány százalékával.

Lássuk egy példán keresztül

Tételezzük fel, hogy van 1 millió forintom, amit kriptovalutákba szeretnék fektetni. Tegyük fel, hogy a TOP10 legnagyobb értékű kriptovalutába fektetem 5-15% közötti súllyal, azaz 150.000 Ft-nál egyik kriptovalutába sem teszek többet, de 50.000 Ft-nál kevesebbet sem.

20%-nál nem vállalok több kockázatot, így minden egyes vásárláshoz beállítok egy stop-loss eladási ajánlatot, ami a vásárlási árfolyam alatt 20%-kal teljesül és automatikusan eladja a Stop-Loss Manager rendszer támogatásával.

50% nyereséget szeretnék elérni, ezért kockázatom az 1 millió forintom 20%-át, tehát 200.000 Ft árfolyam veszteséget vállalok 500.000 Ft nyereség reményében. Az elért nyereségem minimum 80%-át biztosítani szeretném, ezért beállítom az elvárt nyereségem szintjét 50%-ra és 10%-kal követem az árfolyamot, ezt hívjuk csúszó stop-loss ajánlatnak. Így biztos lehetek benne, hogy ha 50%-ot növekedett az árfolyam akkor kb. 40%-ot biztosan nyerek az adott ajánlaton (kriptovalután), de ha 50%-os növekedést követően tovább nő az árfolyam - anélkül, hogy 10%-ot csökkenne az árszint -, akkor bármekkora nyereséget elérhetek. 

Végezetül arról kell döntést hoznom, hogy ha eladja a rendszer akkor kiszállok végleg vagy újra kockázatok és vissza szeretném-e vásárolni az adott kriptovalutát részben egészben. 

A példánkban én úgy döntök, hogy 5%-kal feljebb mégis visszavásárolnám vagy ha 10%-ot csökken akkor 5%-kal követem és ha fordul a trend és ismét emelkedésnek indul, akkor vissza fogom vásárolni, amit szintén védeni fogok tőkeoldalon 20% maximum kockázattal és továbbra is 50% az elvárt eredményszintem, 10% követési értékkel. 

Hát ezt bárki meg tudja csinálni a stop-loss manager segítségével a Bitstamp, Binance és Kraken tőzsdék bármelyikén. Ha kötése van akkor mobiltelefonján - a Telegram programon belül - kap értesítést. 

Nem kell lesnünk az árfolyamokat, olvasni a híreket és átgondolni eredetileg hozott döntésünket. Egyszerűen ki kell várnunk, hogy melyik szenárió jön be, nyerünk vagy vesztünk!

Ha mindezt végig csináljuk, akkor már URALNI FOGJUK A TŐZSDÉT, ami hihetetlen jó érzés. Kapok egy riasztás, csak akkor nézek rá, de akkor sem sietve, hiszen tudom, hogy az általam meghatározott értékek között történik minden. Nem kell aggódnom, csak kivárni a megfelelő időpontot!


Személyes oktatás, konzultáció Pataki Gáborral a CoinBroker alapítójával

Szeretnéd Te is megtanulni hogyan tudsz kriptovalutába fektetni, milyen szabályok alapján érdemes felépíteni a kriptovaluta portfóliót, hogyan tudod mindezt minimális időráfordítással - közel automatizáltan - kezelni?

Ha igen a válasz, akkor nincs más dolgod, jelentkezz Konzultációra. Telefonon egyeztethető időpontot, helyszín, a konzultáció akár Skype-on is megvalósítható. 


Próbáld ki díjmentesen a Stop-Loss Manager-t, amely 8 stop-loss-t képes kezelni a Binance és a Bitstamp és Kraken tőzsdéken folyó kereskedési felületen.


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre és 5 Mikron üti a "tárcádat".