A Bitcoin kívül esik az Európai Központi Bank hatáskörén

2017.09.28

Az Európai Központi Bank elnöke - Mario Draghi - szerint a Bitcoin szabályozása nem esik az EKB hatáskörébe.

Nem a mi hatáskörünk, hogy megtiltsuk vagy szabályozzuk a Bitcoint.

Mario Draghi a Gazdasági és Monetáris Bizottságtól érkezett megkeresésre válaszolt azzal kapcsolatban, hogy az EKB tervezi-e egy szabályozó apparátus felállítását a Bitcoinra vonatkozólag illetve, hogy a kriptovaluták milyen kockázatot jelentenek Európa gazdaságára nézve. 

A sztori Google fordítása szerint - melyet az Eunews.it posztolt - Draghi a következőket nyilatkozta: "Figyelembe véve a Bitcoin volumenét, felhasználói elfogadottságát, a gazdaságra gyakorolt hatását, még nagyon korai lenne fizetési eszközként definiálni." Az elnök elmondta, hogy az EKB még nem értekezett a témában, továbbá hozzátette, hogy "nem a mi hatáskörünk, hogy megtiltsuk vagy szabályozzuk a Bitcoint". Azt is kinyilvánította, hogy az EKB szándékában áll a Bitcoinnal és kriptovalutákkal kapcsolatos kiber kockázatok felmérése és értékelése.

A Dublini Trinity College Youth Dialogue éves konferenciáján az EKB elnök válaszolt arra a kérdésre, hogy az új technológiáknak, ezen belül is leginkább a blockchainnek van-e szerepe a jövő monteráis politikájában. Dragi válasza szerint: "az a konklúzió, hogy jelenleg a technológia még nem elég kiforrott ahhoz, hogy számításba vegyük a központi bankkal kapcsolatos döntéshozatalban vagy a fizetési rendszerekben. Meglátjuk, hogy a technológia hová fejlődik a jövőben."

Az elnök hangsúlyozta az EKB azon törekvéseit, hogy felmérje az új technológiákkal kapcsolatos kockázatokat. A "kiber kockázat" domináns kérdés napjaink digitális világában. Hozzátette, "hogy bármilyen innováció, mint például a blockchain abból a nézőpontból kerül vizsgálatra, hogy mekkora kockázatnak tesszük ki magunkat, ha befogadjuk az új technológiát."

Az elnök elutasította Észtország azon tervét, hogy államilag támogatott kriptovalutát tervez kibocsátani, mivel az EU szabályai szerint "egyetlen tagállam sem bocsáthat ki saját valutát, mivel az euró zóna valutája az euró."

Korábban az EKB alelnök - Vitor Constancio - a Bitcoint a tulipán mániához hasonlította, amely végigsöpört Hollandián a 17. században. Constancio elutasítja azt a felvetést, hogy a Bitcoin fenyegetést jelentene az európai pénzügyi szektorra, mivel szerinte "a Bitcoin nyilvánvalóan nem valuta és ezért nem is tekintünk rá fenyegetésként".


Forrás: news.bitcoin.com


Ha követni szeretnéd az eseményeket iratkozz fel a Facebookon Kriptovaluták oldalunkra, de akár a Meetup Kriptovaluta csoportunkhoz is csatlakozhatsz.