Az Ethereum alapító Vitalik Buterin forradalmasítaná az ICO piacot

2017.10.30

Az Ethereum megalkotója, Vitalik Buterin - aki annyira befolyásos, hogy még a valótlan halálhíre is megrengeti a kriptovaluták piacát - egy új tervvel állt elő arra vonatkozóan, hogy forradalmasítaná az ICO piacot.

Buterin, szerzőtársával Jason Teutsch-sal (TrueBit alapítója) közösen kiadott tanulmányában egy újfajta ICO lehetőségét körvonalazza, mely nem más, mint az "interactive coin offering" - azaz interaktív érmekibocsátás.


A szerzők az alapvető gazdasági és piaci irányelvek alkalmazását javasolják az ICO piacon, mivel eddig hiányzott onnan az ésszerű, szabadpiaci gondolkodás.

Amikor egy új vállalat felkészül arra, hogy részvényeket kínáljon IPO-n keresztül - mint például a Snapchat megalkotó Snap tette idén - akkor nyilvánosságra hozza pénzügyi adatait és üzletet köt a befektetőkkel részvényárfolyamon. A kriptovaluták piacán ez a lehetőség nem létezik. Mégpedig azért, mert egy ICO során olyan tokeneket értékesítenek, melyek korábban nem léteztek, tehát nincs olyan mód, mellyel megállapíthatnánk a pontos értékét - vagyis ahogy Buterin és Teutsch írja tanulmányában "a hagyományos analízis megbukik".


A probléma megoldására kétféle módot javasolnak. Először is az ICO-k során nem lenne előzetesen megszabott felső határa az összegyűjtendő összegnek, ami egyébként elég gyakori a jelenlegi projektek között. Ennek a kikötésnek az lenne a célja, hogy megakadályozza azt a mentalitást, mely már túlmegy a ésszerű vásárlói magatartáson, mint az néhány ICO esetében történt. Például júniusban volt egy olyan ICO, ahol a maximális 35 millió dolláros plafont 30 másodpercen belül teljesítették, mindössze 130 embernek adva lehetőséget a vásárlásra. Ezek a meghatározott értékhatárral bíró ICO-k percek alatt érhetik el a maximális több tízmillió dollárt, ezáltal elégedetlen és frusztrált vásárlókat hagyva maguk után, mivel ők kimaradtak a lehetőségből - írják a szerzők.

Másodszor, a szerzők javaslata olyan lehetőséget biztosít az ICO befektetők számára, mely korábban nem volt lehetőséget: törölhetik a vásárlásukat, visszavonhatják ajánlatukat. Ez a lehetőség segítene biztosítani a kereslet és kínálat mozgását és jótékony hatását éreztetné az egész folyamatban. Itt jelenne meg az "interaktív" összetevő.

"A lehetséges vásárlók be-, és ki is léphetnek a projektből más vásárlók viselkedése alapján és ezzel a piaci egyensúly felé vezetik a folyamatot."

Ennek érdekében az új rendszerbe bevezetnék az úgynevezett "limitáras megbízás" fogalmát. Ahelyett, hogy arra kérnék a befektetőket, hogy egy önkényesen meghatározott áron vásároljanak tokeneket, az új módszer megengedné a vásárlóknak, hogy ajánlatot tegyenek arra vonatkozóan, hogy mennyi tokent és milyen áron hajlandóak megvásárolni. A vásárlók is meghatározhatnak egy maximum árat, egy határértéket, ahol még megéri számukra a részvétel.

A szerzők azt sugallják, hogy ezek az egyszerű kis változtatások - melyeket a leírás részletesebben is tartalmaz - ésszerűbb és tisztességesebb árazást eredményeznek, elrettentik a tehetősebb befektetőket a felvásárlástól és megakadályozzák rengeteg vásárló utólagos megbánását.  


Forrás: fortune.comHa követni szeretnéd az eseményeket iratkozz fel Facebookon Kriptovaluták oldalunkra, de akár a Meetup Kriptovalutacsoportunkhoz is csatlakozhatsz. Már jelentkezhetsz az október 31-i Meetup-unkra, amit az A38 Hajón tartunk és témája az Új kriptovaluták keletkezése (ICO), vásárlása - mutatjuk hogyan működik