Vitalik Buterin véleménye az ICO projektekről

2017.09.15

Az Ethereum alapító véleménye szerint: 

"Egy nagy buborékban ülünk és sok projekt fog elbukni."

Amikor a kriptovaluták vagy a blockchain világáról van szó, kevés figura vonz annyi figyelmet, mint Vitalik Buterin. A második legnagyobb kriptovaluta - az Ethereum - alapítójának személyét hatalmas tisztelet övezi az iparágban, olyannyira, hogy a haláláról szóló téves híresztelés hihetetlen mértékű zuhanásokat eredményezne a kriptovaluták piacán. 

Buterin most az ICO befektetőket inti óvatosságra: "egy ICO buborékban ülünk és várjuk, hogy mikor fog kidurranni, mivel a jelenlegi trend szerinti nagymértékű token értékesítés hosszú távon nem fenntartható."


"Egy buborékban vagyunk"

- jegyezte meg Buterin az ICO őrülettel kapcsolatban egy izraeli utazás során, melynek célja az volt, hogy a helyi kriptovaluta és blockchain vállalatokkal és befektetőkkel találkozzon. A Finance Magnates szerint az Ethereum alapító kifejezte, hogy "hiba lenne alábecsülni az ICO-k értékét vagy azt mondani, hogy az egy rossz dolog. Értékes projektek, mivel bevételszerzésre képesek a közösségi erőforrásokat használó projektek számára. Viszont azt látjuk mostanában, hogy sokan kicsit messzire mentek ezzel az elgondolással és vannak olyan projektek, melyek nem azért bocsátanak ki coinokat, mert van értelme, hanem mert van egy értékesíthető termékük, amit eladnának, hogy pénzt szerezzenek. Ez bizonytalanságokat és egyensúlyhiányt eredményez a közösségben jelen pillanatban.

Buterin folytatta: "Valójában azért gondolom, hogy egy buborékban ülünk, mert szinte az összes kriptovaluta szárnyal és az embereknek az az érzésük, hogy ez mindig is így marad. Rengeteg olyan projekt van, amely pénzt termel, de néhányszor az is előfordul, hogy nincs a projektnek haszna vagy az a képessége, hogy pénzt érjen. Emellett még mindig egy fiatal piacról beszélünk és az emberek még mindig nem tudják, hogyan különböztethetnék meg a hosszú távon is életképes projekteket, azoktól melyek nem lesznek ennyire szerencsések.


Mi lesz ha összeomlik?

Ha tényleg létezik az ICO buborék, ahogyan Buterin állítja, akkor mi történik ha egyszer csak összeomlik? Buterin leegyszerűsíti: "még nem tiszta, hogy hogyan alakulnak a dolgok egy vagy két év múlva. Végső soron a piacnak valamikor le kell nyugodnia. Nagyon sok projekt fog elbukni és az emberek sok pénzt fognak veszíteni."


Mit lehet tenni addig is?

Talán a befektetőknek óvatosabbnak kellene lenniük - ajánlja Buterin. Ő maga azért nem vesz részt néhány ICO projektben mert úgy találja, hogy túlságosan is felértékelődtek. Ha a befektetők kellő szkepticizmussal közelítik meg az ICO projektek piacát, ez segíti őket abban, hogy ne legyenek teljességgel bevonva a piacon, amikor az esetlegesen összeomlik vagy a buborék kidurran. 

A CoinBroker véleménye szerint Így gondolkodik egy felelős ember.

Forrás: www.investopedia.com


Ha követni szeretnéd az eseményeket iratkozz fel Facebookon Kriptovaluták oldalunkra, de akár a Meetup Kriptovaluta csoportunkhoz is csatlakozhatsz.