Ausztrália is útjára indítja élelmiszerkövető platformját

2019.01.17

A WWF Ausztrália bejelentette egy olyan blockchain alapú platform indítását, mely nyomon követi az élelmiszerek útját a termelőtől a fogyasztóig. A platform - az OpenSC - a WWF Ausztrália és a BCG Digital Ventures partnerségi megállapodásának eredményeként indul el.

A platform QR kódokat oszt ki a rendszerbe csatlakoztatott termékek számára. A kódokat összekötik a blockchain platformmal, mely egyrészt lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy ellenőrizzék a termék eredetét és életútját, másrészt a gyártók is megtehetik ugyanezt.

A cél az, hogy a fogyasztók biztos tudás birtokában dönthessenek egy adott termék megvásárlása mellett. A gyártók viszont nem hivatkozhatnak többé az ellátási lánc bonyolultságára, átláthatatlanságára, nem rejthetik el a kétes beszerzési forrásokat.

A WWF Ausztrália ügyvezetője - Dermot O'Gorman - az alábbiakat nyilatkozta:

"Az OpenSC egy teljesen új szintű átláthatóságot biztosít a megvásárolt élelmiszerekkel kapcsolatban, megtudhatjuk, hogy az általunk fogyasztott étel termelése vajon hozzájárul-e a fajok és élőhelyük környezetkárosodásához vagy akár azt is, hogy a termeléshez kapcsolhatók-e olyan társadalmi, emberjogi kérdések, mint akár a rabszolgamunka."

A jövőben a rendszer kiterjeszthető olyan termékek útvonalának nyomon követésére, mint a pálmaolaj vagy akár a faanyag, fűrészáru.

Természetesen nem ez az első platform, melyet az élelmiszerek útjának nyomon követésére fejlesztettek ki. Korábban már beszámoltunk az IBM Food Trust platformjáról, mindeközben novemberben egy svájci élelmiszergyártó elsőként a világon az Ethereum blockchaint kezdte el használni haltermékek  útjának nyomon követésére.

CoinBroker véleménye:

A tudatosság is fejlődik, ahogy a technológia is. Az emberek már nemcsak azt szeretnék tudni, hogy mi van az élelmiszerben, hanem azt is, hogy az előállítása során mi és hol történt vele. Talán a legfontosabb területre, az élelmiszeriparba fog elsőként bekúszni a blokklánc a mindennapok részeként, ezt követi majd a pénzügyi elszámolás, a biztosítás és még ki tudja mi minden. A technológiai forradalom elindult, nem lehet visszatartani és ami még ennél is fontosabb, hogy sokkal átláthatóbb és biztonságosabb világban fogunk élni a blokkláncra épülő decentralizált megoldásoknak köszönhetően. Aki nem száll fel időben a vonatra, az garantáltan le fog maradni és nehéz lesz behozni a hátrányt.


További információ: www.cointelegraph.com


Próbáld ki díjmentesen a Stop-Loss Manager-t, amely 8 stop-loss-t képes kezelni a Binance és a Bitstamp és Kraken tőzsdéken folyó kereskedési felületen. 


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre és 5 Mikron üti a "tárcádat".