Az IBM blockchain alapú, globális élelmiszerkövető hálózatot indít

2018.10.09

Az IBM által útjára indított blockchain alapú, élelmiszerkövető rendszer hivatalosan is elérhető és már jó néhány nagy cég csatlakozott hozzá. A platform nyomon követi az élelmiszer útját az ellátási lánc teljes vonalán a farmoktól egészen a boltok polcáig.

Az IBM Food Trust szinte valós idejű adatot szolgáltat a kiskereskedők és a szállítók számára, mellyel még átláthatóbban és még hatékonyabban határozható meg egy termék eredete. A hálózathoz olyan nagy cégek csatlakoztak, mint a francia Carrefour, mellyel saját élelmiszerkövető rendszerét szeretné megerősíteni. A 33 országban, több mint 12.000 egységgel működő Carrefour célja ezzel az volt, hogy tovább növelje a fogyasztók bizalmát. Terveik szerint 2022-re az összes Carrefour márkára kiterjesztenék a rendszer használatát."Mint az IBM Food Trust platform egyik alapító tagja, úgy gondoljuk, hogy ez egy remek lehetőség, hogy felgyorsítsuk a blockchain technológia integrációját, ezzel is megadva vásárlóink számára a teljes biztonságot és nyomon követhetőséget."

A blockchain technológia egy másik korai felhasználója a Walmart szintén mostanában jelentette be, hogy zöldség beszállítóit is kérni fogja, hogy csatlakozzanak a Food Trust rendszeréhez. Jelenleg 25 termékcsoport 10 beszállítója már csatlakozott a platformra.

A Walmart tesztüzeme remek eredményeket produkált, melyek azt mutatják, hogy az eddigi 7 nap helyett mindössze 2.2 másodpercet vesz igénybe egy adott élelmiszer lekövetése. Ez pedig ahhoz is hozzájárul, hogy a későbbiekben még hatékonyabban lépjenek fel az esetleges élelmiszer eredetű betegségek megelőzésében, mivel szinte azonnal kideríthető, honnan származik a szennyezett termék és megkezdhető a kárelhárítás.

Frank Yiannas - a Walmart alelnöke - korábban szkeptikus volt a blockchain technológiával szemben, de mára már teljes mértékű támogatója.

A Food Trust nem az első blockchain fejlesztés az IBM-től. Még az év első felében az IBM és a Maersk közösen bemutatta a TradLens globális hajószállítmányozási követő programot. Eddig 94 résztvevő csatlakozott, köztük több mint 20 kikötő. A blockchain részletes adatokat tárol a teherszállítmányokról, mikor hagyta el a kikötőt vagy mikor érkezett meg a célállomásra.

Ez azért is kiemelkedő jelentőségű, mivel globálisan a áruk 90%-át hajózással szállítják, a platform pedig lehetővé teszi több tízmillió tonnányi szállítmány nyomon követését.

Magyar eredetű a TE-FOOD projekt, mely szintén az ellátási lánc biztonságosságára fókuszál, akárcsak a Food Trust. Honlapjuk szerint jelenleg a vietnámi, dél-afrikai, német, magyar és gibraltári piacokon van jelen és több mint 6000 partnerrel dolgozik együtt. A platformnak köszönhetően csökkenhet az élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések száma, növekedhet a fogyasztók bizalma, mely a piacok fejlődését eredményezheti. További információ: www.computerworld.com


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre.

A cikket támogatta a Stop-Loss Manager, amely 7 stop-loss-t képes kezelni a Binance és a Bitstamp tőzsdéken egy felületen.