A kriptovaluták jelentik a jövőt?

2017.09.19

Az egész világ mostanában hatalmas változáson megy keresztül a folyamatos technológiai fejlődésnek köszönhetően. Kifejezetten érintett területek a pénzpiacok, pénzügyi-, és bankrendszerek. A világ pénzügyi vezetői és bankjai rájöttek arra, hogy a kriptovaluták nagyobb befolyással bírnak, mint azt korábban gondolták és tovább már nem hagyhatják figyelmen kívül azok jelentőségét és nem állíthatják meg terjedését. 

A BIS - a Nemzetközi Fizetések Bankja - elemzése szerint a központi bankoknak hosszabb távon el kell gondolkodniuk egy saját digitális valuta kibocsátásán, mely jótékony hatását éreztetné a pénzpiacon. Ez a lépés égetően sürgős lenne az olyan országokban, mint például Svédország, ahol a készpénzállomány folyamatosan csökken. 

A pozitív hangvételű jelentés éppen a múlt heti események lezárásaként jelent meg. Összefoglalva röviden, Jamie Dimon - a JPMorgan elnöke - szépen lehúzta a Bitcoint, felesleges időpocsékolásnak nevezte azt (korábbi bejegyzésünkben olvasható). 

Közben Kína bejelentette, hogy korlátozza a kriptovaluták belföldi kereskedését. Mindezek hatására a Bitcoin értéke több mint 10%-ot esett.

Az átmeneti csökkenés ellenére a kriptovaluták stabilan tartják magukat, népszerűségük és elfogadottságuk világszerte növekszik köszönhetően a fizetési rendszerek fejlődésének és az állandó befektetői érdeklődésnek.

A központi bankok egyre nyitottabbak arra, hogy tanulmányozzák és megértsék a blockchain technológiát és a kriptovaluták világát. A holland központi bank kísérleti jelleggel, belső használatra létrehozott egy saját kriptovalutát, hogy a gyakorlatban is jobban megismerjék a rendszer működését. Az amerikaiak szintén elindultak a digitális valuták irányába, tervezési fázisban tart a projekt, olyan biztonsági kérdésekre keresik a válaszokat, mint az adatvédelem, a kibertámadás vagy a hamisítás.

A BIS szerint ezekre lehet megoldás egy olyan rendszer létrehozása, melyben csak a jegybankok képesek kibocsátani digitális valutát, mely közvetlenül átváltható készpénzre vagy más tartalékra. 


Forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/it/sajat-bitcoinnal-allnak-elo-a-vilag-jegybankjai.262495.html


Ha követni szeretnéd az eseményeket iratkozz fel a Facebookon Kriptovaluták oldalunkra, de akár a Meetup Kriptovaluta csoportunkhoz is csatlakozhatsz.