A Bitcoin ára 24.000 dollárig ugrott Iránban

2018.09.06

Jelenleg Iránban a legdrágább a Bitcoin a világon. A Bitcoin 24.000 dolláros rekordot állított fel az iráni tőzsdén, az EXIR-en.

A külföldi valuták iránti kereslet, a gazdasági szankciók, némi spekuláció és a szabályozási környezet kombinációja azt eredményezte, hogy a Bitcoin ára az egekbe emelkedett.

A hirtelen emelkedés szerdán következett be, miután a kormányzat jóváhagyta a Bitcoin bányászatát - miközben a helyi fizetőeszköz zuhanórepülésbe kezdett.

A befektetők menedékvalutaként tekintenek a Bitcoinra a folyamatosan elértéktelenedő riállal szemben.

A riál árfolyama körülbelül 138.000/USD körül mozog Teherán utcáin, a hivatalos 42.000/USD árfolyamhoz képest.

A kormányzat bejelentette, hogy heteken belül hivatalosan is elismerik a Bitcoin és más kriptovaluták bányászatát. Az Iráni Központi Bank egy erre vonatkozó keretterv kidolgozásán tevékenykedik.

A 24.000 dolláros árfolyam nagymértékben tükrözi a hivatalos és az utcai árfolyamok közötti hatalmas eltérést. Mindeközben a coinmarketcap adatai szerint a BTC 7.017 dolláron kereskedhető.

Az EXIR szerint az iszlám államban hihetetlen mértékben emelkedik az árfolyam, sokkal nagyobb mértékben, mint a globális átlag. Nem pánikolnak az emberek, de a hanyatló rial, némi spekulációval és a Bitcoin körüli változó környezettel ötvözve igen magas keresletet eredményezett.

Irán nem az első olyan ország, mely a kriptovaluták piacán próbálkozik, hogy csökkentse a gazdasági szankciók hatásait. Februárban Venezuela saját kriptovalutát bocsátott ki (petro), mely úgy néz ki nem a várakozásoknak megfelelően teljesít.