Venezuela új kriptovalutája a petro

2018.02.20

Nicolas Maduro - venezuelai elnök - kormánya szerint a petro kriptovaluta segítségével rendbe hozzák az ország pénzügyeit, mellyel kapcsolatos külföldi befektetésekhez nagy reményeket fűznek. Az első petro eladását keddre ütemezték be.

Szkeptikusok kétségeiket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az új kriptovaluta megoldaná a pénzügyi problémákat, az USA Pénzügyminisztériuma pedig óvatosságra szólít fel a petro okán.

Carlos Vargas - a venezuelai kriptovaluta egyik illetékes felügyelője - elmondta, hogy reményeik szerint:

"Rengeteg befektető lesz Katarból, Törökországból, a Közép-Kelet más részeiről, de azért európai és amerikai résztvevők is lesznek."

A venezuelai kormányzat nem osztott meg részletes információkat a petroról. Kormányzati tanácsadók szerint a petro 38.4%-át privát aukció keretén belül kellene értékesíteni 60%-os kedvezménnyel.

Venezuelában siralmas a gazdasági és pénzügyi helyzet, az infláció négy számjegyű, állandósult az élelmiszer-, és gyógyszerhiány, melynek köszönhetően mindennapos az éhezés, az alultápláltság illetve könnyedén megelőzhető betegségek terjednek, járványok tombolnak.

Manduro elnök szerint Venezuela annak a gazdasági háborúnak az áldozata, melyet az ellenzéki politikusok vezetnek az USA támogatásával. A tavalyi évben, Washingtonban meghirdetett szankciók megakadályozzák az amerikai bankokat és befektetőket, hogy Venezuelában érdekeltek legyenek, ezzel pedig hatékonyan szabotálják, hogy Venezuela külföldi kölcsönhöz jusson vagy finanszírozza meglévő adósságait. 


További információ: reuters.com


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2300-an csatlakoztak.