OMISEGOAz OmiseGO alkotói azt a cél tűzték ki maguknak, hogy létrehozzanak egy globális decentralizált hálózatot, mely lehetőséget nyújt készpénz tokenizálására, illetve kriptovaluták és egyéb elektronikus fizetőeszközök (például Alipay) közötti átváltásra, és ezen fizetőeszközök minél egyszerűbb és szélesebb körben elfogadott használata.  

A rendszere a blokkláncra épül, azon belül is az Ethereum blokkláncára, mely lehetővé teszi a hálózaton történő Bitcoin és Ethereum átváltásokat, illetve a rendszert fejlesztő tevékenységek díjazására az Ethereum rendszeréből ismert okosszerződések segítségével. A többi decentralizált kriptovaluta átváltó platformmal szemben OmiseGo képes közvetlenül rácsatlakozni más kriptovaluták blokkláncára, egy külön arra kreált token segítsége nélkül, ezzel kiemelkedve a többi olyan hálózat közül, melyek kriptovaluták közötti váltás akarnak lehetővé tenni, mind biztonságban, mind gyorsaságban, mind megbízhatóságban. Az OmiseGo platform könnyen implementálható az azt használó cégek alkalmazásaiban. Ezekben az alkalmazásokban lehetőség van elektronikus tárcák közötti tranzakciókra, kifizetésekre, utalásokra és ajándékpontok gyűjtésére.

Az OmiseGO az egy decentralizált váltó platform, elektronikus pénztárcák között. Célja az elektronikus pénztárcák egységesítése, és a pénz utalás lehetőségének biztosítása, azoknak, akik nem ügyfelei egy banknak sem, illetve azoknak is akik rendelkeznek bankszámlával, de szeretnének korlátozás nélkül, és alacsony tranzakciós díjakkal pénzt utalni. 


Az OmiseGO a Proof-of-Stake modellre épít a Proof-of-Work helyett, ami azt jelenti, hogy működésének hajtómotorjai nem a bányászok, hanem a hálózaton végbemenő tevékenységek, mint például utalás, valuta feltöltés. Ennek előnye a Proof-of-Workkel szemben, hogy a bányászok haszonszerzés céljából működtetik a hálózatot, ami azt is jelentheti, hogy a hasznot realizálva, nem is rendelkeznek felhalmozott vagyonnal a bányászott valutában. Ezzel szemben a proof-of-stake hálózatot a valutát birtokló személyek működtetik, tehát nekik érdekük a hálózat kifogástalan működése. A proof-of-stake model ugyanakkor sokkal energiatakarékosabb a proof-of-work bányászatából fakadó felhasznált elektromos áram használatával szemben.