KRIPTOSZÓTÁR 2

Airdrop

Egy új kriptopénz terjesztésének egyik lehetséges módja. A fejlesztők véletlenszerűen kisorsolt felhasználói tárcákba küldenek a tokenből teljesen ingyenesen.


Aláírás

A kriptografikus aláírás egy matematikai mechanizmus, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a tulajdonjog igazolását. Miközben a Bitcoin szoftvere egy tranzakciót ír alá a megfelelő privát kulcs segítségével, a teljes hálózat számára látható, hogy az aláírás megegyezik az elköltött bitcoinokkal.


Altcoin

A Bitcoinon kívül minden más kriptopénzt altcoinnak hívunk. 


Arbitrázs

A különböző tőzsdék árfolyamkülönbségének kihasználására irányuló tevékenység, melynek során az egyik tőzsdén olcsóbban vásárolt kriptopénzt a másik tőzsdén haszonnal adjuk el. 


Bányászat

A Bitcoin-bányászat folyamata során a számítógép hardverét matematikai műveletek elvégzésére használjuk, a Bitcoin-hálózat tranzakcióinak visszaigazolására és a biztonság növelésére. Szolgálatuk jutalmaként a Bitcoin bányászok az általuk visszaigazolt tranzakciókért tranzakciós díjakat szedhetnek, valamint újonnan létrehozott bitcoinokhoz juthatnak.


Bika piac

Akkor beszélünk bika piacról, amikor az árfolyamok emelkednek.


Binance

A Binance egy decentralizált kriptovaluta tőzsde, saját tokene a BNB.  Kapacitása: 1.4 millió tranzakció/másodperc, az összes jelentős coin elérhető, kereskedhető. A Binance csak kriptovaluta kereskedésre ad lehetőséget, a fiat és kriptovaluta közötti átváltás nem opció.

Kereskedési jutaléka: 0,0075-0,1%

Regisztrációs lehetőség itt. 


Bit

A bit a bitcoin alegységeinek alapegysége - 1.000.000 bit alkot egy bitcoint (BTC). Ezen egység általában kényelmesebben használható kis összegű adományok, termékek és szolgáltatások árazására.


Bitcoin

A Bitcoin - nagy kezdőbetűvel - a Bitcoin koncepciójának leírására vagy a teljes hálózat elnevezésére szolgál. Például "Ma a Bitcoin-protokollról tanultam." A bitcoin - kisbetűvel - a bitcoinok, mint mértékegység leírására szolgál. Például: "Ma 10 bitcoint küldtem."; ezenkívül gyakran rövidítik BTC-ként vagy XBT-ként.


Blokk

Egy blokk egy olyan elem a blokkláncban, amely tartalmaz és visszaigazol számos várakozó tranzakciót


Blokklánc 

A blokklánc a Bitcoin-tranzakciók nyilvános jegyzéke, időrendi sorrendben. A blokklánchoz az összes Bitcoin-felhasználó hozzáfér. A Bitcoin-tranzakciók folytonosságának megerősítésére, valamint a dupla költés megelőzésére szolgál.


Bull market

Lásd bika piac


Cím

A Bitcoin-cím hasonló egy fizikai vagy e-mail címhez. Ez minden információ, amelyet Önnek a Bitcoin segítségével történő kifizetéshez biztosítania szükséges. Fontos különbség ugyanakkor, hogy egy címet csak egyetlen tranzakcióhoz célszerű használni.


DEX (Decentralizált tőzsde)

A decentralizált tőzsde egy olyan tőzsde/piactér, mely nem bízza harmadik fél szolgálataira az ügyfelek vagyonát. Ehelyett inkább, automatizált folyamatok segítségével közvetlenül a felhasználók között biztosítja a kereskedés lehetőségét. Ilyen például a Binance is. 


Dupla költés

Amennyiben egy tisztességtelen felhasználó kísérletet tesz, hogy bitcoinjait két címzett számára költse el, akkor dupla költés esete áll fenn. 


Fiat

Fiat pénz, azaz a hagyományos pénz. Minden állami, rendeleti úton bevezetett, fedezet nélküli pénzre érvényes.


Fork

A szoftverfejlesztési projekt elágaztatása során a fejlesztők a szoftvercsomag forráskódját továbbfejlesztik,  ezzel egy új szoftverterméket hoznak létre.  A fork során a blokklánc ketté válik.  


Hash arány 

A hash arány a Bitcoin-hálózat számítási sebességének mérési egysége. A Bitcoin-hálózatnak biztonsági okokból intenzív matematikai számítások elvégzésére van szüksége.


HODL

Az angol "tartani" szó szándékos elírásából származik, jelentése kitartani a végsőkig


ICO

Az ICO vagy Initial Coin Offering egy ötlet, vállalkozás megfinanszírozása egy blokklánc hálózat támogatásán keresztül. ICO projektek létrehozására alkalmas az Ethereum, NEO, Lisk és Waves hálózata.

Az ICO során az ötletgazda úgynevezett tokeneket értékesít a befektetők részére. Az eladott tokenekből befolyó összegből finanszírozhatja vállalkozását. A token pedig a jövőben keletkező profit szétosztásának alapját képezi a tulajdonosai között. 


Kriptográfia

A kriptográfia a matematika azon ága, amely lehetővé teszi számunkra, hogy olyan matematikai bizonyításokat hozzunk létre, amelyek magas szintű biztonságot teremtenek.  A Bitcoin esetében a kriptográfiát arra használjuk, hogy lehetetlenné tegyük a más felhasználók pénztárcájából való költést, valamint a blokklánc károsítását. Ugyanakkor pénztárcák titkosítására is használható, melyek így nem használhatóak jelszó nélkül.


Limites megbízás

Olyan vásárlás vagy vétel, melyet akkor hajt végre a tőzsde, ha az árfolyam elérte az általunk meghatározott szintet. Kevesebb jutalékot számolnak fel érte, mint a piaci megbízásért, viszont a piac ingadozása miatt nem mindig teljesül a vétel vagy az eladás.


Market cap

Tőkekapitalizáció vagy piaci részesedés. A forgalomban lévő kriptopénz mennyisége szorozva a kriptovaluta aktuális árával, így megkapjuk annak összértékét. 


Master node

Nagy mennyiségű token, melynek a letétben tartásával biztosítják a blokklánc működésének stabilitását és a végbemenő tranzakciók hitelesítését. 


Medve piac

Akkor beszélünk medve piacról, amikor az árfolyamok csökkennek. 


Phising

Vagy más néven adathalászat. A "fishing" szóból származik, arra utal,  hogy a bűnözők átveréssel, megtévesztéssel, trükkökkel próbálnak adatokat szerezni a felhasználóktól. 


Piaci részesedés

Lásd market cap


P2P

A peer-to-peer kifejezés olyan rendszereket takar, amelyek szervezett közösségként működnek, lehetőséget teremtve minden egyénnek a közösség többi tagjával való közvetlen interakcióra.


Privacy coin

Anonim kriptopénz. Lényege, hogy a tranzakciók lenyomozhatatlanok, tehát nem tudjuk kideríteni, hogy ki utalt kinek. Például Monero.


Privát kulcs

A privát kulcs egy titkos adatcsomag, amely jogot biztosít a bitcoinok egy meghatározott pénztárcából való elköltésére egy kriptografikus aláírás segítségével. 

CoinBroker tippje: 1Password vagy LessPass programok használata. Meghatározott helyre írjunk be egy karaktert, amit végrendeletünkbe is beleírunk, akárcsak a kódokat tároló alkalmazás jelszavát is.


Pszeudonimitás

A pszeudonimitás esetében van alanya az adatoknak, de az alany valós kilétét nem ismerjük, egy valós adatalanynak több fedőneve, profilja is lehet. 


Publikus kulcs

Asszimetrikus titkosítási algoritmus esetén a kulcspár azon része, amelyet bárkivel megoszthatunk. A publikus kulcs segítségével ellenőrizhető a digitális aláírás valódisága és titkosított üzenet küldhető vele a privát kulcs birtokosának. 


Short prés (short squeeze)

Amikor a "shortolók" nagy számban kezdik el visszavenni korábban eladott részvényeiket, akkor short-zárásokról (short covering) beszélünk. Két eset lehetséges: egyik, hogy az árfolyamok sokat estek, és be akarják zsebelni profitjukat, másik, hogy az árfolyamok emelkedni kezdenek, és a további veszteségektől tartva pánikszerűen zárják pozícióikat (ezt "short squeeze"-nek) hívjuk.


Smart contract

Okosszerződés, mely elsődlegesen az Ethereumhoz köthető, de azóta már számtalan más terméknél is elérhető. Lényege, hogy egy vagy több feltétel teljesüléséhez köti egy tranzakció teljesítését, azaz egy automatikusan teljesülő szerződés. 


Stop-loss

Stop-loss eladás

Stop-loss eladás esetén az aktuális árszint alatti árra szóló eladási megbízás, amikor is aktiválódik az ajánlat Limite vagy Piaci típusú ajánlat formájában. A stop-loss eladás alkalmazása kiváló lehetőséget nyújt - a nap 24 órájában működő kriptotőzsdéken, már ahol van stop-loss megbízásra lehetőség (Binance) -, hogy megvédjük tőkénket vagy a más elért eredményünket az árfolyamok esésétől.

Stop-loss vétel

Stop-loss vételi megbízás esetén az aktuális árszint felett adunk egy vételi megbízást, amely abban az esetben kiváló döntés, ha egy sokak által áhítottan várt árszint fölé adjuk meg, így ha áttöri azt, az árfolyam várhatóan komolyabb mértékben növekedni fog. Ilyen volt a Bitcoin esetén a 10.000 USD értékhatár is, míg a 20.000 USD határt már nem tudta érdemben áttörni.  


Trailing stop-loss (csúszó stop-loss)

Ez egy olyan stop loss megbízás, amikor nem egy árfolyamértéket állítunk be az eladáshoz, hanem egy árfolyamszázalékot. Például beállítjuk 10%-nak és akkor a stop loss szint a jelenlegi árfolyam 90%-a lesz. 100 dolláros árfolyam esetén 90 dollár.


Token

A token a részvényhez hasonlít azzal a különbséggel, hogy az esetek többségében még csak egy ötlet létezik a megvásárláskor. A token tulajdonjogot biztosít, de csak a profit egy részére jogosít és szavazati joggal sem rendelkezik a token tulajdonosa.


Visszaigazolás

A visszaigazolás azt jelenti, hogy egy tranzakciót feldolgozott a hálózat, valamint igen kevéssé valószínű, hogy visszavonható. A tranzakciók akkor nyernek visszaigazolást, amennyiben hozzáadódnak egy adott blokkhoz, valamint minden, az adott blokkot megelőző blokkhoz.