TOVÁBBI KRIPTO FOGALMAK

Kriptovalutákhoz kapcsolatos kifejezések

Aláírás

A kriptografikus aláírás egy matematikai mechanizmus, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a tulajdonjog igazolását. A Bitcoin esetében a Bitcoin-pénztárca és a hozzá tartozó privát kulcs(ok) egyfajta matematikai varázslat révén kapcsolódnak össze. Miközben a Bitcoin szoftvere egy tranzakciót ír alá a megfelelő privát kulcs segítségével, a teljes hálózat számára látható, hogy az aláírás megegyezik az elköltött bitcoinokkal. Ugyanakkor lehetetlen kitalálni egy felhasználó privát kulcsát, ily módon pedig ellopni nehezen megszerzett bitcoinjait.

Bányászat

A Bitcoin-bányászat folyamata során a számítógép hardverét matematikai műveletek elvégzésére használjuk, a Bitcoin-hálózat tranzakcióinak visszaigazolására és a biztonság növelésére. Szolgálatuk jutalmaként a Bitcoinbányászok az általuk visszaigazolt tranzakciókért tranzakciós díjakat szedhetnek, valamint újonnan létrehozott bitcoinokhoz juthatnak. A bányászat specializált és versenyző piac, ahol a jutalmak az elvégzett számítások arányában kerülnek felosztásra. Nem minden Bitcoin-felhasználó vesz részt a Bitcoin-bányászatban, és ezzel egyáltalán nem egyszerű pénzt keresni.

Bit


A bit a bitcoin alegységeinek alapegysége - 1.000.000 bit alkot egy bitcoint (BTC vagy B⃦) Ezen egység általában kényelmesebben használható kis összegű adományok, termékek és szolgáltatások árazására.

Bitcoin

A Bitcoin - nagy kezdőbetűvel - a Bitcoin koncepciójának leírására vagy a teljes hálózat elnevezésére szolgál. Például "Ma a Bitcoin-protokollról tanultam." A bitcoin - kisbetűvel - a bitcoinok, mint mértékegység leírására szolgál. Például: "Ma 10 bitcoint küldtem."; ezenkívül gyakran rövidítik BTC-ként vagy XBT-ként.

Blokk


Egy blokk egy olyan elem a blokkláncban, amely tartalmaz és visszaigazol számos várakozó tranzakciót. Bányászaton keresztül hozzávetőleg, illetve átlagosan 10 percenként fűződik hozzá egy tranzakciókat tartalmazó, új blokk a blokklánchoz.

Blokklánc


A blokklánc a Bitcoin-tranzakciók nyilvános jegyzéke, időrendi sorrendben. A blokklánchoz az összes Bitcoin-felhasználó hozzáfér. A Bitcoin-tranzakciók folytonosságának megerősítésére, valamint a dupla költés megelőzésére szolgál.

BTC

A BTC a bitcoin alapegysége


Cím - ahová kriptovalutát lehet küldeni

My Ether Wallet használatának bemutatása

A Bitcoin-cím hasonló egy fizikai vagy e-mail címhez. Ez minden információ, amelyet Önnek a Bitcoin segítségével történő kifizetéshez biztosítania szükséges. Fontos különbség ugyanakkor, hogy egy címet csak egyetlen tranzakcióhoz célszerű használni.


Dupla költés


Amennyiben egy tisztességtelen felhasználó kísérletet tesz, hogy bitcoinjait két címzett számára költse el, akkor dupla költés esete áll fenn. A Bitcoin-bányászat és a blokklánc biztosítja a hálózat konszenzusát azzal kapcsolatban, hogy a két tranzakció közül melyik igazolható vissza és tekintető érvényesnek.


Hash arány


A hash arány a Bitcoin-hálózat számítási sebességének mérési egysége. A Bitcoin-hálózatnak biztonsági okokból intenzív matematikai számítások elvégzésére van szüksége. Ha a hálózat eléri a 10 Th/mp hasharányt, akkor másodpercenként 10 billió művelet elvégzésére képes.
Kriptográfia

A kriptográfia a matematika azon ága, amely lehetővé teszi számunkra, hogy olyan matematikai bizonyításokat hozzunk létre, amelyek magas szintű biztonságot teremtenek. Az online kereskedelem és bankolás ugyancsak kriptográfiát használ. A Bitcoin esetében a kriptográfiát arra használjuk, hogy lehetetlenné tegyük a más felhasználók pénztárcájából való költést, valamint a blokklánc károsítását. Ugyanakkor pénztárcák titkosítására is használható, melyek így nem használhatóak jelszó nélkül.


LAppok

A Bitcoin Lightning Network (LN) több korai stádiumban lévő alkalmazásnak az inkubátora, amit az LN réteg tetején fejlesztenek és bitcoin lightning applikációknak, vagy lappoknak nevezünk. A kezdeményezések elsősorban a fizetési/utalási karakterisztikára fókuszálnak, mint például mikrotranzakciók, fizetőfalak vagy kereskedőknek fejlesztett bitcoin lightning fizetési processzor bővítmények.   


P2PA peer-to-peer kifejezés olyan rendszereket takar, amelyek szervezett közösségként működnek, lehetőséget teremtve minden egyénnek a közösség többi tagjával való közvetlen interakcióra. A Bitcoin esetében a hálózat oly módon épül fel, hogy minden felhasználó közvetíti más felhasználók tranzakcióit. Alapvető jellemzője továbbá, hogy nincs szükség bankra harmadik félként.Privát kulcs

A privát kulcs egy titkos adatcsomag, amely jogot biztosít a bitcoinok egy meghatározott pénztárcából való elköltésére egy kriptografikus aláírás segítségével. Amennyiben szoftverpénztárcát használ, privát kulcsa(i) számítógépén; webes pénztárca esetében pedig egy távoli szerveren tárolódnak. A privát kulcsait soha nem szabad felfednie, mivel lehetővé teszik, hogy a bitcoinok a hozzájuk tartozó Bitcoin-pénztárcából elkölthetőek legyenek.

Mindig titkosítva tárolt és ha lehet akkor írj bele egy fix karaktert, amit minden alkalommal kitörölsz, de csak Te és örököseid tudják, hogy hányadik karaktert kell kitörölni. - ezzek még tovább növelek a titkos kulcs biztonságát.Short prés (short squeeze)

Amikor a "shortolók" nagy számban kezdik el visszavenni korábban eladott részvényeiket, akkor short-zárásokról (short covering) beszélünk. Két eset lehetséges: egyik, hogy az árfolyamok sokat estek, és be akarják zsebelni profitjukat, másik, hogy az árfolyamok emelkedni kezdenek, és a további veszteségektől tartva pánikszerűen zárják pozícióikat (ezt "short squeeze"-nek) hívjuk. Általában egy short sueeze nagyon heves emelkedéssel jár, viszont utánuk már nem jön több vevő.

Visszaigazolás

A visszaigazolás azt jelenti, hogy egy tranzakciót feldolgozott a hálózat, valamint igen kevéssé valószínű, hogy visszavonható. A tranzakciók akkor nyernek visszaigazolást, amennyiben hozzáadódnak egy adott blokkhoz, valamint minden, az adott blokkot megelőző blokkhoz. Egyetlen visszaigazolás is biztonságosnak tekinthető alacsony összegű tranzakciók esetén, azonban nagyobb, például 1000 USD értékű összeg esetén célszerű legalább 6 visszaigazolást megvárni. Minden egyes visszaigazolás exponenciálisan csökkenti a visszavont tranzakció kockázatát. 

Forrás: www.bitcoin.org