Svájci szabályozás

2018.11.07

Svájcban nagyon szigorú szabályokhoz tervezik kötni a bankok kriptovaluta vásárlási lehetőségeit. Olvassunk a sorok között, hogy vajon ez mit is jelent.

A tervezett szabályozás szerint a bankok hatalmas tőkéjüknek csupán csak 4%-át fektethetnék kriptovalutákba, továbbá a befektetett tőke 8-szorosára kötelesek lennének tartalékot képezni.


CoinBroker véleménye: Mi következik mindebből?

A szabályozás megnehezítené a bankok lehetőségeit az árfolyamok befolyásolására, de azért ne legyünk naivak. Tőkeméretük, befolyásuk által és befektetési alapjaikon keresztül bőven lesz módjuk továbbra is "játszani" az árfolyamokkal.

Figyelemre méltó tény, hogy a FINMA (Svájci Pénzpiaci Felügyelet) egy, a svájci adóhatóságnak és bankoknak megküldött levélben taglalja a tőkepuffer létrehozásának szükségességét.

A FINMA szerint 800%-os tőkepufferrel fedezni lehetne a kriptopiac volatilitásából adódó hitelkockázatot is.

Fontos megjegyezni, hogy a svájci hatóság a legkockázatosabb eszközkategóriába sorolná a kriptopénzeket és nem tekintené őket likvid eszköznek sem.

A fedezeti követelmények mellett a pénzintézetek teljes tőkéjük maximum 4%-ának megfelelő kriptopénz állománnyal rendelkezhetnek csupán.

A FINMA vélhetően a bázeli felügyeleti testület elé viszi a döntés jogát november 26-27-én.


További információ: www.cointelegraph.com


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre.

A cikket támogatta a Stop-Loss Manager, amely 7 stop-loss-t képes kezelni a Binance és a Bitstamp tőzsdéken egy felületen.