Stabilcoin útmutató Svájcból

2019.09.11

A Svájci Pénzügyi Felügyelet (FINMA) közzétette a stabilcoinokra vonatkozó útmutatását, mely a korábban már megjelent ICO-król szóló útmutató kiegészítése.

A szervezet felhívja a figyelmet a 2018. közepétől folyamatosan növekvő tendeciát mutató stabilcoin kibocsátásra, illetve elismeri, hogy a genfi központú Libra Association a FINMA értékelését kérte a Facebook stabilcoinjával kapcsolatosan.

A FINMA bevezető részeiben kiemeli, hogy az új iránymutatás a stabilcoinokat ugyanúgy kezeli, mint bármely más blockchain alapú tokent, gazdasági funkciója és létrehozásának célja alapján. Az ugyanaz a kockázat és ugyanazok a szabályok megközelítésnek a célja, hogy a technológiától független maradjon. A szabályozási követelmények attól függően változnak, hogy például valuta, árucikk, ingatlan vagy értékpapírok adják a coin hátterét.

A FINMA megerősítette, hogy a Libra Association a felügyelet értékelését kérte a Facebook Libra coinjával kapcsolatban.

A Libra projektnek, jelenlegi formájában a svájci pénzpiaci előírásoknak megfelelő engedélyekre van szüksége. A svájci fizetési rendszerekre vonatkozó szabályozások ragaszkodnak a nemzetközi szabványokhoz és magukban foglalják a kiberkockázatok menedzsmentjét és a pénzmosás elleni intézkedéseket is.

A Libra token kibocsátásával kapcsolatosan nyilvánvaló, hogy a tervezett szolgáltatások többek lesznek egyszerű fizetési rendszernél, ezért további követelményeknek kell megfelelniük. 

Ahhoz, hogy a Libra hálózat megkapja a fizetési rendszerekre vonatkozó engedélyt, az alábbiaknak mindenképpen meg kell felelnie:

A Libra token mögötti pénzügyi biztosíték kezelésével kapcsolatos kockázatokat teljes egészében a Libra Egyesület köteles viselni.

A FINMA továbbá előírná, hogy a Libra szabályozása nemzetközi megközelítést igényel a tartalékkezelés kapcsán, így az AML-rendszer követelményeinek megfelelően kell kezelni.


CoinBroker összegzése:

A Svájci Pénzügyi Felügyelet (FINMA) a pénzügyi szabályok alkalmazását írja elő a Facebook számára, ráadásul a lehető legszigorúbb feltételeket megfogalmazva, ami nem könnyíti meg a Libra Egyesület helyzetét.

A hét elején egy amerikai kincstári tisztviselő azt mondta Genfben az újságíróknak, hogy a szabályozók és a törvényhozók általi jóváhagyáshoz elengedhetetlen, hogy a Libra projekt megfeleljen a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem legmagasabb színvonalának.

Az USA képviselőinek július közepén tartott meghallgatásán David Marcus - a Facebook Calibra pénztárca szolgáltatásának vezetője - azt állította, hogy a választásnak "semmi köze nincs a szabályozások elkerüléséhez vagy a felügyelethez", azzal érvelve, hogy a joghatóság nemzetközi csomópont, amely az üzletet segíti elő.

Augusztusban az Egyesült Államok törvényhozói meglátogatták Svájcban a helyi pénzügyi szabályozókat és kormánytisztviselőket, hogy megbeszéljék a Libra kérdését, és továbbra is aggályaikat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy egy nagy technológiai társaság hozzon létre és irányítson egy alternatív globális valutát.

Thomas Jordan, a svájci Nemzeti Bank elnöke szeptember 5-én kijelentette, hogy a devizákhoz kötött stabil érmék bizonyos körülmények között hátrányosan befolyásolhatják Svájc monetáris politikáját.


További információ: www.cointelegraph.com


Megvásároltad már a KRIPTOPÉNZ ABC könyvet?

Ha még nem, akkor itt a lehetőség, hogy dedikált példányod legyen!


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre és 5 Mikron üti a "tárcádat".