Putyin felszámolta majdnem az összes amerikai államkötvényt

2018.07.19

Oroszország soha nem tartozott azon országok közé, akik a legnagyobb amerikai kötvény állománnyal rendelkeztek, főleg ha Kínával és Japánnal hasonlítjuk össze.

Az Amerikai Pénzügyminisztérium által kiadott lista alapján - melyen csak azok szerepelnek, akik amerikai kötvényeket vagy kincstári értékpapírokat tartanak - Oroszország márciusban a 16. helyen állt 96,1 milliárd dollárral, melyből áprilisban felszámolt 47,4 milliárd dollárnyi kötvényt, mellyel a 22. helyre szorult vissza. Majd májusban megszabadult állampapírjai nagy részétől és teljesen eltűnt a 33 legnagyobb "tulajdonos" listájáról.

Az amerikai kötvények orosz állománya csekély 14,9 milliárd dollárra apadt március óta, ami 85%-os csökkenést jelent.

"Eleinte egy statisztikai hibára gondoltam"- mondta Robert Sinche, az Amherst Pierpont Securities brókercégének stratégája.

"De a drasztikus értékesítés mögött valószínűleg főleg politikai motiváció áll. Putyin így kevésbé függ a dollártól és másképpen fogja befektetni az ország devizatartalékait, például aranyba."

CoinBroker vágya: Jó lenne, ha Oroszország az amerikai államkötvényekből befolyó pénzt kriptovalutákba fektetné. 

Kijelenthető, hogy Oroszország semmiképpen sem az a partner, akire az amerikaiak támaszkodhatnak.

Jelenleg Kína és Japán a két legnagyobb külföldi befektető a listán. Putyinnak szoros szövetségese Kína, aki azonban továbbra is tartja az amerikai állampapírt.

CoinBroker: Kérdés, hogy a kereskedelmi háborúban mikor alakul át pénzügyi fegyverré az amerikai államkötvények eladásával való fenyegetés!

A Népköztársaság jelenleg körülbelül 1200 milliárd dollárnyi papírral rendelkezik, ami az összes külföldi papírnak közel egyötöde, ami nem kevés hatalmat ad Kína kezébe.


További információ: www.welt.de


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre.

A cikket támogatta a Stop-Loss Manager, amely 5 stop-loss-t képes kezelni a Binance és a Bitstamp tőzsdéken egy felületen.