Polkadot ismét felkapottá vált

2020.08.27

A Polkadot egy olyan hálózati protokoll, mely engedélyezi nemcsak tokenek, de más, tetszőleges adatok átvitelét a blockchainek között. Ezek szerint a Polkadot egy valós multi-lánc applikációs környezet, ahol a láncok közötti átjárás is megoldható, hasonló megoldást nyújt, mint a sikeres Chainlink.

A nyilvános, engedélyhez nem kötött blockchainek és a privát, zárt blockchainek közötti információ és adatáramlás is kivitelezhető, ami vállalati megoldásoknál komoly érték lehet a jövőben.

A felépítésének heterogén természetéből adódóan egymástól igazán különböző típusú konszenzus rendszerek együttműködését eredményezi, lehetővé téve nyílt és zárt hálózatok számára is egymás elérését. Beleértve olyan, már működő hálózatokat is, mint az Ethereum.

Az applikációk építése során privát blockchainről szerzett adatok is felhasználhatók a nyilvános blockchainen. Például egy iskola okleveleket, bizonyítványokat tároló privát blockchaine igazolást vagy hitelesítést küldhet át másik, nyilvános blockchainre.

A technológia 5 legfőbb tényezője:

  • skálázhatóság
  • izolálhatóság
  • fejleszthetőség
  • irányítás
  • alkalmazhatóság


A Polkadot egymástól különböző blockchainek egyesülésével jött létre, ezek neve angolul parachains és parathreads. Ezeket a Polkadot Relay Chain köti össze, de más külső hálózatokkal is összeköthető, hidakon keresztül.

A coinmarketcap adatai szerint jelenleg 5,50 dolláros árfolyamon kereskedhető, mely az augusztus 20 óta - történt felosztás (split) után - eltelt 6 napban lezajlott 95%-os emelkedésnek köszönhető. A Polkadot eredeti tokene 2019-től volt kereskedhető, majd idén júliusban az alapítók szavazásra bocsátották a token felosztásának lehetőségét. A tokentulajdonosok túlnyomórészt a felosztás mellett döntöttek. Az átmeneti pár napban ez okozott némi keveredést az árfolyamok alakulásában.

Forgalma jelentősnek mondható, mert meghaladta a 900 millió dollárt, jelenleg a Binance-en folyik a legaktívabb kereskedése, de ezen kívül még megtalálható az OKEx és Gate.io-n is.

Ha még nem rendelkezel számlával a Binance tőzsdén ezzel a linkkel regisztrálva örökös 20%-os kezdveményben részesülhetsz. 


További információ: www.polkadot.network