Pinke Attilával beszélgettünk (videó)

2021.09.07

Pinke Attila Magyarország legismertebb vloggere, YouTube csatornáját több mint 18 ezren követik. Attila napi rendszerességgel jelentkezik, munkanapokon 30 percben foglalja össze a kriptovaluta piac eseményeit. Patreon csoportjában számos lehetőséget ad kezdő és haladó befektetőknek, hogy személyre szóló tartalommal lássa el őket.

Attila megkért, hogy áruljam el mely kriptovalutákra fókuszálok és beszélgettünk a Profit Manager kereskedési módszertanának legújabb fejlesztéséről, továbbá a trendkövető stratégiák szerelmesei számára oly áhított százalékos ismétlődésről is, amit az alábbi videóban tudtok megtekinteni.

Főbb kriptovaluták, amikre érdemes odafigyelni és amelyekben érdemes lehet hinni!

Ethereum Bitcoin "gyilkos lehet", ezt sok külföldi influenszer tartja lehetségesnek, mivel az egyik legfejlettebb okosszerződés rendszer a legtöbb fejlesztővel. Elég csak a coingecko top 100-at megnézni, min futnak a projektek, ezenkívül természetesen nem tartom kizártnak, hogy más chainek is tovább bővítik a felhasználóik számát. Például a Solana, a Fantom, a Polygon és az Avalanche, ebből a Fantom, Polygon és Avalanche Ethereum Virtual Machine-on működnek, de a Polkadot és a Cardano is nagyon sok ügyfelet toboroz. Itt elsősorban a jövőben megjelenő üzleti megoldásokra gondolok, melyek hatása látszódni fog az árfolyamokban is.

Cardano nagy jövő előtt áll, ha túléli a smart contract indítás kezdeti nehézségeit, amivel egyébként a futó projektek a héten már szembe is néztek. Továbbá ha a fejlesztők bizalma ismét nő, ha a felület userbarát lesz és a körülötte lévő infrastruktúra kiépítésre kerül, akkor akár a második is lehet tőkeérték szerint. Természetesen akkor, ha az Ethereum leelőzi a Bitcoint, ami ugyan nem most fog bekövetkezni, de egyszer el fog jönni.

Binance hatalmas kedvencem, habár látva az okosszerződéseik működését és annak stabilitását, még nagyon sokat kell fejlődnie, hogy elérje az Ethreum hálózat megbízhatósági szintjét. Sokan tapasztalták már, amikor StopLoss Tokent töltöttek fel, hogy nem mindig sikerült azonnal jóváírnunk a számlájukon, pedig okosszerződés irányítja. A Binance Coin esetén érzem, hogy már most kialakultak mögötte a fundamentumok, nagyon sokan használják. A BNB-nek konkrét előnye van, ha használjuk és ne felejtsük el, hogy folyamatosan égetik el a tőzsdei kereskedés kapcsán visszagyűjtött coinok egy részét, tehát szűkül az elérhető mennyiség, emiatt az árfolyam folyamatos növekedése várható középtávon. 200 millió volt belőle, most már csak 168 millió létezik. A StopLoss Token esetén is ezt a startégiát követjük, de egyelőre nem a szűkülő mennyiség, hanem a havi rendszerességgel növekvő ár a domináns érték a befektetők számára, de erről majd később beszélünk.

ChainLinkben hatalmas lehetőséget látok továbbra is, mert a való világot köti össze blokklánc hálózatokkal, így egy "hagyományos" információra okosszerződéssel tudunk automatizmust írni, ami biztosításoknál, kereskedelmi üzletekben hatalmas lehetőséget ad számára. De a piacnak is fel kell fedeznie, az kevés, hogy a szakértők látják benne a potenciált.

NFT Az NFT piac jelenleg abban a fázisban van, amiben 2018-ban a DeFi volt. Rengeteg a próbálkozás, vannak sikerek, de az NFT-k valós használati esetei még nem látszanak tisztán a piacon, azonban további reguláció esetén az NFT használata a klasszikus pénzpiacokon is szerepet kaphat. Például tulajdonjogok, szerzői jogok és egyebek terén. (ingatlan, AUDIUS)

NEXO Token a második nagy kedvencem a Binance Coin után, mivel extra jó szolgáltatást nyújtanak, amit magyar ügyfélként is tudunk használni. Ha az ott tárolt portfóliónk értékének 10%-ában tartunk NEXO Tokent, akkor FIAT valuták (pl.: EUR) és stablecoinok esetén 12% éves kamatot kapunk, miközben 5,9%-os díj ellenében tudunk felvenni hitelt az ott tárolt kriptovalutáinkra. Még adóoptimalizálásra is kiválóan alkalmas, hiszen nem kell feltétlen realizálnunk a nyereséget, hanem hitelként forintban kiutaljuk a profitunk egy részét a bankszámlánkra és tovább dolgoztatjuk a pénzünket. 3 év alatt fizetünk ki annyi kamatot, mint amennyit most kellene befizetnünk adóként. Ezen idő alatt feltételezhetően többet fog nőni a TOP 10 kriptovaluta árfolyama. 

5+1 Legyen egy kicsi is

Audiusban nagy lehetőséget látok, legalábbis a blokklánc alapú tartalomdisztribúciós megoldásokban mindenképpen. Tarthatatlan, hogy mindenki jól jár csak az előadóművészek nem. Ennek változnia kell. 10 éve még életképtelen üzleti modell lett volna egy Netflix vagy egy Spotify, ma már ők diktálnak. A Netflix komoly sorozatokat rendel meg és finanszírozza is a forgatásukat.

Ripple-ből viszont kiszerettem, mivel nagyon sokan támadják és ma már az általuk képviselt nemzetközi átutalásokban alkalmazott megoldást nem túl nehéz reprodukálni blokklánc alapon. A projekt számomra elvesztette az egyedi báját.