Piaci manipuláció?

2018.09.07

Érdekes eseményeknek lehettünk szemtanúi az elmúlt néhány napban. A Goldman Sachs bejelentette, hogy a terveik, mely szerint kriptovalutákkal kereskednének, nem fognak megvalósulni. A hír hatására a piac erőteljes hanyatlásnak indult, a kriptovaluta piac tőkekapitalizációja 40 milliárd dollárral esett vissza, a Bitcoin árfolyama 1000 dollárral csökkent.

Közben Martin Chavez - a bank pénzügyi igazgatója - tegnap egy konferencián az állította, hogy ez a hír nem igaz, majd bejelentette, hogy egy "nem kézbesíthető bitcoin derivatíva" bevezetését fontolgatják, mely dollár alapú lenne, árfolyamát pedig több tőzsde árfolyamának átlaga határozná meg.

Többekben is felmerült a gyanu, hogy piaci manipulációval állunk szemben.

A Goldman Sachs ügy egészen véletlenül egybeesett egy másik jelentős eseménnyel. Kiderült, hogy éppen csak néhány nappal a Goldman Sachs bejelentése előtt a pozitív trend ellenére egy ismeretlen befektető 10.000 Bitcoint dobott a piacra.

Felmerül a kérdés, hogy miért tenne ilyet bárki is, mikor az árfolyamok éppen felfelé menetelnek? A hozzáértők szerint a rejtélyes befektető nyilvánvalóan tudott valamit.

Az adott pénztárca 2014. májusától létezik, egyenlege: 111,114.615 BTC (802.4 millió dollár), és most ebből az összegből különböző tőzsdékre mozgattak át, többek között a Binance-ra és a Bitfinexre.

Egyesek azt elemezgetik vajon ez egy tömeges eladási hullám kezdete-e, mások a pénz eredetét vagy a tulajdonos kilétét próbálják megfejteni.

Néhány héttel ezelőtt szintén egy piaci manipulációra utaló esemény történt, amikor is a SEC bejelentette, hogy elutasították a Bitcoin ETF bevezetésére vonatkozó kérvényt, majd másnap mindezt visszavonták. 


További információ: www.bitguru.co.uk


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre.

A cikket támogatta a Stop-Loss Manager, amely 7 stop-loss-t képes kezelni a Binance és a Bitstamp tőzsdéken egy felületen.