Októberben várható egy mindent átfogó szabályozás a kriptovalutákra

2022.07.18

Az FSB (Pénzügyi Stabilitási Tanács), a G20-ak pénzügyi szabályozó testülete októberben készül javaslatot benyújtani a kriptovaluták és stablecoinok nemzetközi szabályozására vonatkozóan, mindezt az FSB közleményben tudatta.


Nyilatkozatuk szerint az FSB szabályozási terveinek egyik fő indoka a kriptovaluta piac hanyatlásában keresendő. A piacon tapasztalható zűrzavar rávilágított arra, hogy a kriptopiac egyre inkább összekapcsolódik a hagyományos pénzügyi rendszerekkel és hatással lehet arra, ezért a kriptopiac "azonos tevékenység, azonos kockázat, azonos szabályozás" elven alapuló szabályozására és felügyeletére van szükség.

Hogy mindez milyen formában valósulhat meg az még a jövő kérdése, hiszen az egységes szabályrendszer kialakítása nagy kihívást jelent. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az FSB nem rendelkezik törvényalkotási jogkörrel, ezért a szabályozás úgy valósulhat meg, hogy azokat beillesztik a tagországokban létező jogi keretrendszerbe.

Ezek megléte segítheti a piac és központosított tőzsdék szabályozását, de felmerülnek olyan kérdések például, hogy hogyan tervezik integrálni a már létező és folyamatosan megjelenő többszáz protokollt, melyek megalkotásukból eredően is ellenállnak a szabályozásnak?

Az FSB már korábban is aggodalmát fejezte ki a kriptovaluta piacban rejlő kockázatok miatt, kifejezetten említi a stablecoinok lehetséges összeomlását, a piacon jellemző adathiányosságokat vagy a decentralizált pénzügyek gyors növekedéséből adódó fenyegető következményeket. 


További információk: www.cointelegraph.com