Nem nyugszanak a kedélyek a Libra körül

2019.07.04

A amerikai képviselőház pénzügyi bizottsága írásban kereste meg Mark Zuckerberget és a Calibra ügyvezetőjét David Marcust, melyben arra kérik az illetékeseket, hogy függesszék fel a Libra coin és a Calibra pénztárca fejlesztését.

"A fent említett termékek egy egészen új globális pénzügyi rendszert hozhatnak létre azzal a céllal, hogy akár az amerikai dollár versenytársává váljanak. Ez komoly kérdéseket vet fel a kereskedéssel, az adatvédelemmel, a monetáris politikával vagy akár nemzetbiztonsági kérdésekkel kapcsolatban nemcsak a felhasználók, hanem a befektetők és az egész gazdaság szemszögéből is."

Kiemelték a szabályozás teljes hiányát és azt a tényt, hogy a Facebook eddig sem muzsikált valami fényesen adatvédelmi vagy biztonsági vonalon. A teljes szabályozás nélküli működés az USA vagy akár a világgazdaság pénzügyi stabilitásának megingásához vezethet.

A lebonyolított tranzakciók vagy a Facebook digitális pénztárcájában tárolt dollármilliárdok kiváló célpontot szolgáltatnak a hackerek számára. A rendszer szabályozatlan platformot biztosíthat illegális tevékenységre vagy pénzmosásra és a veszélyek még inkább szembetűnőbbek a Facebook eddigi tevékenységének fényében. Gondoljunk csak a 2016-os elnökválasztási kampányra és a felhasznált személyes adatok millióira.

Éppen ezért szükségszerű, hogy a Facebook és partnerei azonnal felfüggesszék a tervek megvalósítását mindaddig, míg a szabályozóknak és a kongresszusnak lehetősége nyílik a vizsgálatra és arra, hogy lépéseket tegyen az ügyben. A kért moratórium ideje alatt meghallgatásokat tartanak a feltételezett kockázatokról, előnyökről és tanulmányozzák a szabályozási lehetőségeket.

Más csoportokat, sőt egyéneket sem hagy nyugodni a gondolat, hogy a Librának milyen hatásai lehetnek hosszú távon. Miért kellene bárkinek is elhinnie, hogy a Facebooknál kiküszöbölték az adatvédelmi problémákat? Hogyan alkalmazható a fogyasztóvédelem, hogyan előzhető meg a tisztességtelen magatartás? Előfordulhat-e, hogy a Libra és a Calibra zárt rendszerként működve hátrányos helyzetbe hozza a versenytársakat vagy akár a fogyasztókat? Mindez nem jelent-e diszkriminációt azok számára, akik nem tagok? Hogyan akadályozzák meg, hogy a platform pénzmosás, adóelkerülés vagy adócsalás színtere legyen, és a sor még folytatható.

Továbbá meg kell említeni azt a tényt, hogy a Libra Egyesület egy offshore társulás, amely állítólagosan teljesen független a Facebooktól, de a pénzügyi szektor persze nem az egyenlő szavazati jogról és a független menedzsmentről híres. Attól mert a Facebook nem rendelkezik több szavazati joggal, mint más tagok, még nem jelenti azt, hogy nem ők irányítják az egész cirkuszt. 


További információ: www.forbes.com


Megvásároltad már a KRIPTOPÉNZ ABC könyvet?

Ha még nem, akkor itt a lehetőség, hogy dedikált példányod legyen!


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre és 5 Mikron üti a "tárcádat".