Nem értékpapír az Ethereum és a Bitcoin - USA

2018.06.15

Történelmi jelentőségű kijelentést tett a SEC - Amerikai Értékpapír-, és Tőzsdefelügyelet - igazgatója. A SEC már második alkalommal erősítette meg, hogy a Bitcoin és Ethereum nem számít értékpapírnak. Végre részletekbe menően kifejtették véleményüket, amely meghatározó lehet a kirptovaluták szabályozásának rögös útján. 

San Franciscoban a Yahoo Finance által szervezett All Market Summit rendezvényen az Amerikai Értékpapír-, és Tőzsdefelügyelet igazgatója - William Hinman - hivatalosan is állást foglalt a kriptopénzek jogállását tekintve. Cikkünk végén található videóban is látható, hogy a bejelentés időzítése nem egy újságírói kérdés kapcsán merült fel, hanem a SEC készült rá.

A SEC másodjára szólal meg a kérdésben, korábban Jay Clayton SEC elnök már kijelentette, hogy az értékpapír definíciójába nem fér bele a Bitcoin és a többi kriptopénz fogalma, azonban a tokenek értékpapírnak számítanak. 

A tegnapi bejelentés részletesen taglalja a SEC álláspontját, a jogállás nem attól függ, hogy token vagy kriptopénz a neve egy érmének. Sokkal inkább attól, hogy hogy milyen módon értékesítik, mit ígérnek és hogyan viselkednek a piacon.

A SEC nem hoz létre új szabályokat a kriptopénzek és digitális eszközök kapcsán, hanem a meglévőeket kezdi el alkalmazni. A SEC legújabb megismert véleménye szerint a Bitcoin és az Ethereum sokkal inkább árupiaci termékként viselkednek, így leginkább az olajra vagy az aranyra hasonlítanak. A SEC a múltban még lebegtette, hogy a Bitcoin és az Ethereum értékpapírnak minősül-e, ezért is kiemelten fontos a határozott állásfoglalás.

Pataki Gábor a CoinBroker alapítójának véleménye:

A kriptovaluták piacának fejlődése szempontjából döntő jelentőségű, hogy világos legyen a befektetők számára a kriptovaluták és ezen belül újonnan kibocsátott tokenek megítélése, szabályozása. A világos jogszabályi környezet intézményi befektetőket vonzhat a piacokra, amely az árfolyamok stabilitását és akár ismételt emelkedését vonhatja maga után. 

A SEC igazgatója kijelentette, hogy nem a kriptovaluták elnevezése (kriptovaluta, token) számít a szabályok alkalmazásakor, hanem a mögöttes tartalom, vagyis a gazdasági érték sokkal fontosabb, mint a név. Amennyiben egy kriptopénz hálózat kellően decentralizált és a vásárlókat nem befolyásolja egy harmadik központi fél a várakozásaiban, akkor az érme nem számít értékpapírnak. 

Ha egy befektetési lehetőséget "pénz", "érme" vagy "token" elnevezéssel illetnek, a szabályok szerint az továbbra is értékpapírnak minősül.

A döntő jelentőségű végkövetkeztetés, hogy a két legnagyobb kriptovaluta a Bitcoin és az Ethereum NEM SZÁMÍTANAK ÉRTÉKPAPÍRNAK a SEC legfrissebb álláspontja szerint, mivel a decentralizált hálózaton működnek! 

A nyilatkozat videó formátumban is megtekinthető:


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre.

Kövesd a híreket Twitter csatornánkon is!