Morgan Stanley pozitívan látja a kriptovaluták jövőjét

2018.11.12

A Morgan Stanley pénzintézeti óriás közzétette 2018. novemberi jelentését a kriptovalutákkal kapcsolatban.

2017-es jelentéséhez képest a jelenlegi riport pozitív hangvételű. Magában foglalja a Bitcoin fejlődési szakaszait, a jelenlegi "stablecoin" trendet, a bankok és szabályozók reakcióit az elmúlt 6 hónap során. Felsorolja a Bitcoin esetében továbbra is fennálló negatív tulajdonságokat, például az energiafogyasztást vagy a szilárd szabályozás hiányát. Felfedi, hogy a befektetések elkezdtek a szektorba áramlani, mely alapján kedvező jövőt prognosztizál a kriptovaluták számára.

"Úgy gondoljuk, hogy az elkövetkezendő években a pénzpiacok a kriptovaluta kereskedelem felé fognak mozdulni, lebonyolításuk pedig az elosztott főkönyveken keresztül történik majd a bankrendszerek helyett."

A riport említést tesz a kriptovaluta szektorban történt talán legkiemelkedőbb változásról: a "stablecoin-ok" elterjedéséről. A stablecoin olyan kriptopénz, melynek árfolyama valamilyen fiat pénzhez vagy egyéb eszközhöz van kötve, annak érdekében, hogy csökkentsék a volatilitását.

A szakemberek szerint hiába a pozitív fogadtatás és a támogatás, nyilvánvalóan nem minden stablecoin fog túlélni. A széles körű adaptáció abban az esetben lehetséges, ha az adott coin jellemzői között szerepel az alacsony tranzakciós költség, a magas likviditás és a konkrét szabályozási struktúra.

Legismertebb az USDT (Tether), melynek kereskedési árfolyama a dollár árfolyamával körülbelül egy szinten mozog. A coinmarketcap adatai szerint jelenleg a 10. helyet foglalja el 1,7 milliárd dolláros tőkeértékével.

Meg kell említeni a GUSD-t (Gemini dollar), mely a híres Winklevoss testvérek nevéhez fűződik. Nem titkolt céljuk, hogy forradalmasítsák a stabelcoin-ok piacát. További érdemleges coin-ok az USDC és a DGX (Digix Gold Coin).

A riport végig követi a Bitcoin fejlődését, digitális valutától, egy új pénzgyűjtési mechanizmuson keresztül egy olyan módszerig, mely értékmegőrzésre alkalmas. Jelenleg egy "új intézményi befektetési lehetőséget" képvisel.

A jelentés szerint a Bitcoin befektetések 48%-a fedezeti alapoktól érkezik, további 48%-a kockázati tőke alapoktól, a maradék érkezik magántőkéből. Ami a befektetések eredetét illeti, több mint a fele amerikai befektetőktől származik, Kína és Hong Kong a második helyet foglalja el 9%-kal, majd az Egyesült Királyság a harmadik 6%-kal.

A pénzügyi statisztikák szerint a "nagy játékosok" is bejelentkeztek a piacra. A kriptopiac szereplői aktívan együttműködnek az intézményekkel, melyre kiváló példa a Winklevoss fivérek megállapodása a Nasdaq-kal.


A világ legnagyobb forgalmú kriptotőzsdéje, ahol 0,1%-os jutalékért kereskedhetsz. Itt tudsz regisztrálni  2 perc alatt.


A szabályozók még mindig bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy hogyan is kategorizálják a kriptovalutákat és, hogy mi a legjobb módja a biztonságos és legális kereskedésnek.

A CFTC (Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet) elnökének - Christopher Giancarlo - az alábbi véleményét tették közzé a riportban:

"Személy szerint úgy gondolom, hogy a kriptovaluták maradnak, van jövőjük. Nem tudom, hogy bármikor is a dollár vagy más valuták riválisaként funkcionálhatnak-e, de van egy olyan széles réteg, mely igencsak ki van éhezve a stabilan funkcionáló valutákra. Számos olyan ország van a világon, ahol az adott pénz kevesebbet ér, mint az az anyag, amire rányomják, ezeknek az országoknak pedig nagy szükségük van más alternatívákra. A Bitcoin vagy más kriptovaluták megoldást nyújthatnak ezekre a problémákra."

Igaz, hogy jelentős változás történt a Morgan Stanley és más befolyásos pénzintézetek hozzáállásában a kriptovalutákat illetően, azért vannak olyan területek, ahol megmaradtak a kételyek. Az egyik leginkább emlegetett hátránya a blockchainnek és a kriptovaluáknak a villamosenergia felhasználás. 


További információ: www.cointelegraph.com


Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2500-an csatlakoztak. Ha még több információt szeretnél hallani a témában, iratkozz fel hírlevelünkre.

A cikket támogatta a Stop-Loss Manager, amely 7 stop-loss-t képes kezelni a Binance és a Bitstamp tőzsdéken egy felületen.