Mire számítsunk a Bitcoin felezés után?

2020.05.01

A soron következő Bitcoin felezés vajon nagyobb keresletet és magasabb árfolyamokat generál majd vagy egyáltalán mit jelent ez számunkra?

Alig két hét van hátra a következő Bitcoin felezésig, a kriptopiacon részt vevők egyelőre csak találgatják mi várható május 12-e után.

Amikor Satoshi Nakamoto 2009-ben útjára indította a Bitcoin hálózatát szélesebb körben volt lehetőség Bitcoin bányászatára, őket a rendszer jócskán meg is jutalmazta. Minden alkalommal, amikor valaki egy új blokkot bányászott 50 BTC-t tudhatott magáénak. Az idők folyamán természetesen ez a mennyiség csökkent, azaz feleződött. Az első feleződésre 2012-ben, a másodikra 2016-ban került sor és most májusban várható a következő. A jelenlegi 12,5 BTC feleződik 6,25-re és gyakorlatilag csak az erre szakosodott bányászgépeknek van bármi esélyük a sikeres bányászatra.

Egyelőre nem világos a felezés árfolyamra gyakorolt hatása. Egyesek úgy gondolják, hogy mivel a felezés már jó előre ismert tény volt, így az már beépült az árfolyamba, mások pont ellentétes véleményen vannak, a kriptovaluta piac fiatalságából adódóan további árfolyamemelkedésre számítanak.

Az mégis megállapítható, hogy nem igazán van egyértelmű ok azt feltételezni, hogy a Bitcoin ára hirtelen megugrik majd egyik napról a másikra. Az árfolyama 7700-8300 dollár között mozog átlagosan, jelenlegi piaci értéke 8845 dollár.

Mindemellett nem elhanyagolandó tény az egész világot sújtó koronavírus járvány gazdasági hatása. A terjedéssel együtt még a legerősebb gazdasággal rendelkező országok is bizonytalanok a gazdaság újraindítását illetően, emiatt a magas kockázatú részvények és a nagy volatilitású kriptovaluták akár visszaesést is tapasztalhatnak az elkövetkezendő hetekben.

A közösségi médiában járva láthatjuk, hogy mind a Bitcoin kereskedők, mind a hodlerek tűkön ülve várják az események alakulását, csak remélhetjük, hogy ezek pozitívan befolyásolják majd mind a Bitcoin, mind az egyéb kriptovaluták árfolyamát.


További információ: www.cointelegraph.com