Miko Matsumura interjú a kriptogazdaságról

2018.01.19

Miko Matsumura, az Evercoin kriptovaluta tőzsde alapítója, ismert alakja a Szilícium-völgynek, 50 millió dollárt gyűjtött össze nyílt forrású startupok-nak. Aktív támogatója a kriptoközösségnek és tanácsadóként működik közre számos ICO projektben. Az alábbiakban a vele készült interjú olvasható a kriptogazdaság jelenlegi állapotáról és egyéb kapcsolódó témákról. 

Egyetért azzal, hogy a kriptogazdaság egy nagy lufi?

M.M: Véleményem szerint az egész világgazdaság egy nagy lufi. De van néhány olyan dolog, mely a kriptovaluták világát törékenyebbé teszi. Szóval nem az a kérdés létezik-e buborék vagy sem - hiszen minden gazdasági tevékenység annak tekinthető - hanem, hogy ezt a buborékot milyen tényezők befolyásolják. A legfontosabb változó mind közül a törékenység.


Kifejtené ezt bővebben?

M.M: A törékenység egyik forrása a kriptovalutának az a tulajdonsága, hogy hasznos dolgokra nem átválható. Vegyünk egy közgazdasági példát Keynes-től, ami a pénz természetes körforgásával kapcsolatos. Ha egy vásárló vesz egy vekni kenyeret a péktől, akkor a pék abból a pénzből megcsináltatja a cipőjét, majd a cipész elmegy a virágoshoz és virágot vásárol. Ez azért lehetséges, mert a pénz széles körben elfogadott.

A kriptovaluták gyengeségének egyik momentuma az, hogy szinte majdnem csak arra használható, hogy másik kriptovalutát vásároljunk belőle - néhány kivétellel természetesen.


A kriptovaluták hogyan tudják leküzdeni ezt a problémát?

M.M: A tanácsom cégek számára az, hogy lehetővé kellene tenni, hogy az emberek mindennapi dolgokat is megvehessenek kriptovalutáért az áruházakban. Mindaddig, amíg nem látunk egy összekapcsolódást a kriptogazdaság és a "valós" gazdaság között, addig nem is fogjuk tapasztalni a kriptovaluták stabilitását. Jelentős előrelépés lenne az a képesség, hogy adókat kriptovalutával fizessünk, ami egyelőre csak néhány helyen lehetséges. Egy másik tényező, amely a buborék kidurranását okozhatja az a szabályozó kormányzat tiltakozása lehet.


Mit gondol a blockchain technológiáról?

M.M: Bizonyos afrikai országokban, mint például Zimbabwe-ban a nemzeti valuta teljesen megbukott, elértéktelenedett. Egy Bitcoin konferencián találkoztam egy fickóval, aki 50 trilliós zimbabwei számlát mutatott be. Vannak olyan valuták, melyek képesek lennének arra, hogy több millió afrikaihoz érjenek el, szóval izgat a decentralizáció lehetősége.


Mit gondol az ICO projektekről?

M.M: Az ICO az egy komplex csomag. Előfordul, hogy a tőke néhány inkompetens ember kezébe vándorol, ami rossz hírnevet kölcsönöz a kriptovalutáknak.

Ha ránézünk a fél trillió dolláros kriptobuborékra, és feltételezzük, hogy ebből 5 milliárd vándorolt ICO-kba (a valós érték meghatározása nehézkes a kriptovaluták árának ingadozása miatt), akkor ez körülbelül csak az 1%-a a teljes kriptopiac értékének.


Mitől lesz egy ICO befektetésre érdemes?

M.M: Először is legfontosabbak az emberek és az irántuk való elköteleződés, én magam megőrzöm lelkesedésemet és elhivatottságomat és olyan csapatokat keresek, melyek megmozgatnak bennem valamit. Másodszor, úgy gondolom, hogy adjon megoldást valami problémára. Végül, szükséges az meggyőződés és magabiztosság, hogy a csapat érti a dolgát. Ha a csapat erre nem képes, akkor nem létezik, hogy gazdasági értéket termeljen.


Ön kriptovaluta hívő?

M.M: Szenvedélyesen elkötelezett vagyok a kriptovalutákban rejlő potenicál mellett, úgy gondolom a világgazdaság átalakulásának korai szakaszában vagyunk. Idealista vagyok, ha a kriptovalutákról van szó, de nem vagyok kriptoanarchista vagy kriptoliberális. Abban hiszek, amit úgy hívnak, hogy "nyílt forrású pénz", ami egy verseny a valuták között, hogy melyik a legeredményesebb, a legbiztonságosabb, a legmegbízhatóbb, a legkevésbé díjterhelt, a leginkább átváltható vagy a leginkább elfogadott valuta. 


További információ: cointelegraph.com


Ha szeretnél többet tudni az ICO-król vagy meg szeretnéd tanulni, hogyan tudsz vásárolni, akkor gyere el február 1-jén tartandó Workshopomra, amit az A38 Hajón tartok. Jegyet az A38 Hajó weboldalán tudsz venni.

Maximum létszám 50 fő.

Híreinket a Facebook oldalunkon követheted nyomon, amelyhez már 2000-en csatlakoztak.