Mik is azok az NFT-k?

2021.03.17

Az egyik legértékesebb NFT, egy digitális műalkotás kelt el a Christie's aukciós ház árverésén 69 millió dollárért, mindezt úgy, hogy a vásárló nem konkrétan egy szoborhoz vagy festményhez jut hozzá, hanem egy digitális tokenhez, nem helyettesíthető tokenhez (NFT).

Míg a Bitcoin egy digitális valuta, addig az NFT a műkincsek, gyűjthető alkotások, sportkártyák vagy akár egy ingatlan digitális változata.

Közgazdasági értelemben a helyettesíthető eszköz valami, ami cserélhető, helyettesíthető. Például, ha kölcsönadunk valakinek 1000 forintot, attól még, hogy 2 darab 500 forintos formájában kapjuk vissza, az értéke ugyanaz marad. Egy nem helyettesíthető eszköz esetén ez elképzelhetetlen, mivel teljesen egyedi, nem cserélhető vagy felosztható.

Az NFT segítségével a művészet is tokenizálható, mely "tulajdonjog" a későbbiekben értékesíthető vagy megvásárolható. Az NFT szintén működhet okosszerződésekkel, például megadhatja a lehetőségét annak, hogy a művész a későbbiekben jutalékban részesüljön minden tokenértékesítés után.

Február 19-én egy animált Gif kelt el több mint 500 ezer dollárért. Ezt követően a zenész - Grimes - értékesítette munkáját több mint 6 millió dollárért. De nemcsak a művészet tokenizálható. A Twitter alapítója - Jack Dorsey - eladta a legelső tweetet NFT formájában 2,5 millió dollárért.

A digitális változat előnye abban rejlik, hogy az NFT megkülönböztető információkat tartalmaz a beazonosítás céljából. Ez pedig útját állja a hamis kreálmányoknak, hiszen minden darab visszakövethető.

Közvetlenül nem cserélhető egyik NFT egy másikra, mivel nincs két teljesen egyforma, még akkor sem, ha azok egyforma platformon, játékban vagy gyűjteményben szerepelnek.

Oszthatatlan, azaz csakis teljes egészként létezik, nem vásárolható meg csak részben, mint például a Bitcoin.

Elpusztíthatatlan, mivel az összes NFT adat a blockchainen van tárolva, így a tokenek nem megsemmisíthetők, eltávolíthatók vagy megismételhetők.

Azonosítható, mindegyik visszavezethető az eredeti kibocsátóhoz, alkotóhoz, így anélkül ellenőrizhető, hogy ahhoz egy harmadik fél bevonására lenne szükség.

Az NFT-k nagy jövő előtt állnak, egyre népszerűbbé válnak a felhasználók körében, 2017-es indulásuk óta mintegy 174 millió dollárt költöttek NFT-re. 


További információ: www.bbc.com


Az alábbi linken regisztrálj a Binance-ra és 20%-os kereskedési díjkedvezményben részesülsz.