Mi várható a blockchain világában a jövőben?

2017.12.08

George Popescu (ICO Services ügyvezetője és a Lampix egyik alapítója) a blockchain-t a 90-es évek Internetéhez hasonlítja. A blockchain-nel ugyanaz a helyzet, mint ami az Internettel volt a 90-es években, így az internetes cégek fejlődésén keresztül vizsgálta a blockchain jövőjét. 

Hogy miért is lát hasonlóságot? Mert nem sok ember hallott még a Bitcoinról úgy általánosságban és szinte senki sem az Ethereumról, ha egy hétköznapi embert kérdezünk. Nem beszélve okosszerződésekről, ICO-król és a kriptovilág ismeretéről, használatáról. Tulajdonképpen a történelem ismétli önmagát, így nagyjából sejthető, hogy mi fog történni a blockchain-nel a következő években.

A Google, Amazon, Facebook még gyerekcipőben vagy éppen sehol sem járt 10-20 évvel ezelőtt. Mára óriáshatalommá nőtték ki magukat ezek az internetes cégek. Nem mondhatnánk, hogy teljesen átvették a létező vállalkozások helyét, de azért az Amazon kinyírt néhány könyv áruházat, míg a Netflix jó néhány videó kölcsönző céget. Az óriás vállalatok - olyan iparágakban, mint az autógyártás, logisztika, pénzügyek - nem tűntek el és nem mentek csődbe. Az Internet és a technológia fejlődése talán tönkre tette a "régi típusú" vállalkozások kb. 10%-át, de összességében inkább értéket teremtett.

  • A blockchain is inkább értéket teremt, éppen ezért a jövőben nem várható, hogy átveszi a Google vagy a Facebook helyét, de talán elintézi a PayPalt.
  • 20 év múlva a blockchain tőkeértéke durván becsülve 10 billió dollár lesz.
  • Ha a tőkeérték mondjuk 11 billió dollár és a Bitcoin még mindig ennek 45%-át adja, akkor 1 BTC értéke körülbelül 298.958 dollár lesz, mely a jelenlegi érték 71-szerese.
  • E levezetés szerint 1 ETH=22.232 dollár, ami 75x annyi, mint jelenleg értéke.
  • Lesz egy fellendülési periódus a kriptopiacon, amikor majd a tőkeérték exponenciálisan növekszik. Ez az időszak addig tart, míg a nagy Internetes cégek elkezdenek becsatlakozni a kriptotérbe. Majd a kriptopiac bizonyos mértékű összeomlása várható, melyből 5-10 év múlva fog teljesen regenerálódni.
  • Igaz, hogy a történelem ismétli önmagát, de nem teljesen ugyanúgy. A tapasztalatok szerint az események felgyorsultak, vagyis a blockchain körforgása kevesebb ideig fog tartani, mint az Interneté.
  • A BTC inkább értékálló valuta és több értelme lenne az arannyal összehasonlítani, mint egy internetes cég tőzsdei értékével. Ez igaz az ETH-ra is, mely inkább összehasonlítható például az olajjal.
  • Az ETH-nak inkább gyakorlati haszna van, ezért nagyobb rá a kereslet. Éppen ezért hosszú távon az ETH tőkeértéke várhatóan meghaladja a BTC tőkeértékét.


További információ: medium.com


Ha követni szeretnéd az eseményeket iratkozz fel a Facebookon Kriptovaluták oldalunkra, de akár a Meetup Kriptovaluta csoportunkhoz is csatlakozhatsz.